Παρίσι 2024
6+1
sponsored by
πρAγματα
που δεν ήξερες
για τους Ολυμπιακούς
Αγώνες στο Παρίσι
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
600
λαμπαδηδρΟμοι
«Ιερά σιωπή!
Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων. Όρη και Τέμπη σιγήστε.
Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε.
Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς. Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός, στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα…»
11
ημΕρες πορεΙας
5.2k
ΧιλιΟμετρα
Με την ίδια επίκληση πάντα, το στοιχείο της φωτιάς γεννιέται από τον πανδαμάτορα ήλιο στην Αρχαία Ολυμπία, τόπο καταγωγής των Αγώνων, ξανά και ξανά. Και κάθε φορά, ο κύκλος μιας νέας Ολυμπιάδας ξεκινά. Έτσι και φέτος: λιγότερα από 50 εικοσιτετράωρα να μας χωρίζουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Πριν «ταξιδέψουμε» στην πόλη του φωτός για την Τελετή Έναρξης στις 26 Ιουλίου, πάμε να κάνουμε μια νοερή αναδρομή στο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στα ελληνικά εδάφη.
Η Φλόγα υπήρχε από την Αρχαιότητα, η κινούμενη δάδα είναι εφεύρεση των «μοντέρνων καιρών»
Μπορεί η Φλόγα να συντροφεύει τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την αρχαιότητα, η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία ανήκει όμως αποκλειστικά στους νεότερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πιο συγκεκριμένα, η τελετή αφής και η λαμπαδηδρομία εισήχθησαν κατά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, τέσσερις δεκαετίες μετά την πρώτη αναβίωση των Αγώνων στην Αθήνα, το 1896.
Η φλόγα πλέον καίει
στο Παρίσι
Οι πυρσοί που φέρουν τις Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές φλόγες εκπέμπουν το πνεύμα των Αγώνων σε ολόκληρη τη Γαλλία αφού διέσχισαν πρώτα τη Μεσόγειο. Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία θα κορυφωθεί στις 26/7/24 με την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά από μια πολυαναμενόμενη παρέλαση αθλητών κατά μήκος του Σηκουάνα, οι θεατές από όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο να μεταφέρει τη φλόγα και να ξεκινούν και επίσημα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του
Παρισιού 2024.
Έκτοτε, η Φλόγα έχει ταξιδέψει δοκιμάζοντας διαφορετικές «φορεσιές»- τις ειδικά σχεδιασμένες για κάθε διοργάνωση δάδες, περνώντας από κάποια από τα πιο «παράδοξα» σημεία του πλανήτη. Από την κορυφή του όρους Έβερεστ των Ιμαλαΐων, τον Βόρειο Πόλο, τη βαθύτερη λίμνη του κόσμου, τη Βαϊκάλη, ως τη νότια Σιβηρία, το σύμβολο των αγώνων έχει μεταφερθεί με αεροπλάνα και βαπόρια, γόνδολες και φρεγάτες, τρένα και σανίδες του σερφ, άλογα και καμήλες. Στην πορεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, του Σίδνεϊ το 2000 και τους Χειμερινούς του Σότσι το 2014, αστροναύτες και κοσμοναύτες έκαναν περίπατο στο Διάστημα με τις αντίστοιχες ολυμπιακές δάδες (αλλά όχι και τη φλόγα).
Ο συμβολισμός της ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας
H
Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί συνδετικό κρίκο· ανάμεσα στους σύγχρονους και τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατά τους οποίους η ιερή φλόγα της θεάς Εστίας έκαιγε άσβεστη στο Πρυτανείο της Ολυμπίας, αλλά και ανάμεσα στους ανά τον κόσμο προορισμούς της φλόγας και στους ανθρώπους που τους κατοικούν.
Η Ολυμπιακή Φλόγα κινείται πέρα από σύνορα, δίχως όρια και δίχως περιορισμούς, γιατί φέρει ένα μήνυμα πανανθρώπινο- ένα μήνυμα που φιλοδοξεί να φτάσει σε κάθε κάτοικο αυτού του πλανήτη, σε κάθε γωνιά της Γης. Όραμα φιλόδοξο; Σίγουρα ναι. Πραγματοποιήσιμο; «Start Your Impossible» απαντά η TOYOTA, ως επίσημος παγκόσμιος συνεργάτης κινητικότητας των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Επιτροπών για την περίοδο 2017-2024.
Όταν είσαι ελεύθερος να κινηθείς, όλα είναι δυνατά. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Γιατί μπορεί το όραμα των Ολυμπιακών Αγώνων να συνεχίζει να φέρει στον πυρήνα του την άμιλλα (χέρι- χέρι με τον πρωταθλητισμό), δεν παύει ποτέ όμως να αποτελεί και τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, που καλεί τους ανθρώπους να συνυπάρξουν ειρηνικά, κάνοντας για λίγο στην άκρη όσα τους χωρίζουν. Σε μια τέτοια γιορτή, σε μια τέτοια διοργάνωση με παγκόσμια ακτινοβολία, πρέπει όλοι να μπορούν να δώσουν το παρόν. Για να επιτευχθεί ο σκοπός, χρειάζονται και τα μέσα που θα φέρουν κοντά ολόκληρο τον κόσμο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Και αυτό ακριβώς αναλαμβάνει να υποστηρίξει η TOYOTA.
«Αναπτύσσουμε προϊόντα με επίκεντρο τον άνθρωπο, προσφέροντάς του καλύτερη ποιότητα ζωής. Η στρατηγική μας δεν αποσκοπεί μόνο στη διατήρηση ενός ισχυρού μεριδίου αγοράς πανευρωπαϊκά, αλλά ενέχει, ως παρονομαστές της, τη βιωσιμότητα και τη συμπεριληπτικότητα» σημείωσε σχετικά χαρακτηριστικά ο President & Managing Director Toyota Hellas, member of Inchcape Group, Hermann Riedl.
«Ως χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, είμαστε περήφανοι που στηρίζουμε ένα θεσμό που προάγει την αριστεία, την ενότητα και την ειρήνη. Θα λέγαμε ότι η στρατηγική μας την επόμενη δεκαετία είναι να μη μείνει κανένας πίσω σε αυτή τη μετάβαση. Γι’ αυτό και εστιάζουμε σε μια στρατηγική «πολλαπλών διαδρομών», εξασφαλίζοντας ότι όλοι θα επωφεληθούν από τις προηγμένες λύσεις κινητικότητας που προσφέρουμε».
Επανάσταση,
ένα βήμα τη φορά
Το Παρίσι 2024 υποσχέθηκε να φέρει επανάσταση στην εμπειρία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων για το ευρύ κοινό. Πολλοί άνθρωποι μοιράστηκαν ένα όνειρο που είναι πλέον πραγματικότητα: MARATHON POUR TOUS. Οι ερασιτέχνες αθλητές θα μπορούν να τρέξουν την ίδια διαδρομή με τον Ολυμπιακό Μαραθώνιο, τη νύχτα, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να ακολουθήσουν τα βήματα των εξαιρετικών αθλητών.
Κάθε φορά η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας απαρτίζεται από δύο σκέλη: το ελληνικό και το διεθνές. Το ελληνικό δεν είναι κάθε φορά το ίδιο και διαμορφώνεται κατά περίπτωση. Ας δούμε σε αριθμούς τι περιελάμβανε η φετινή ολυμπιακή λαμπαδηδρομία, η οποία διήρκεσε από τις 16 ως τις 26 Απριλίου 2024.
600 λαμπαδηδρόμοι κουβάλησαν το φωτεινό, καιόμενο σύμβολο της φετινής Ολυμπιάδας, με πρώτο τον Στέφανο Ντούσκο, «χρυσό» Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας, και τελευταίο τον Γιάννη Φουντούλη, «ασημένιο» Ολυμπιονίκη της υδατοσφαίρισης.
11 ημέρες πορείας χρειάστηκαν για να καλυφθούν τα 5.202 χιλιόμετρα και 563 ναυτικά μίλια που προέβλεπε το εγχώριο ταξίδι της φλόγας. Διασχίζοντας 13 Περιφέρειες, 7 Νησιά, 43 Πόλεις, 41 Δήμους, 5 Κοινότητες, 10 Αρχαιολογικούς Χώρους και 2 Ολυμπιακά Μουσεία, η φλόγα έφτασε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, πριν αναχωρήσει με το τρικάταρτο πλοίο «Belem» για το λιμάνι της Μασσαλίας για την εκκίνηση του γαλλικού σκέλους της λαμπαδηδρομίας. Πάνω από 50 φορείς συνεργάστηκαν για την ομαλή διεξαγωγή του ιερού ταξιδιού.
13 οχήματα, ενωμένα σε έναν εξηλεκτρισμένο στόλο, «ταγμένο» στην ασφαλή μεταφορά των Αθλητών και των Μελών της Επιτροπής, καθ’ όλη τη διαδρομή της Λαμπαδηδρομίας ταξίδεψαν μαζί με την ολυμπιακή φλόγα. Πρωταγωνιστής, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της TOYOTA, bZ4X.
Road to Paris
Η χρονική απόσταση μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024 είναι πλέον μικρή και ο Στέφανος Ντούσκος μετά το τρίτο του ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αλλά και τη χρυσή του κούρσα στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει δώσει ραντεβού με την ιστορία.
CAPTION - Beautiful Video
Πιο πράσινοι Αγώνες
Το Παρίσι 2024 στοχεύει σε μια πιο βιώσιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων ξεκινώντας με την ανάπτυξη πιο υπεύθυνης ψηφιακής τεχνολογίας. Από υπολογιστές μέχρι τηλεοράσεις, μέχρι ιστότοπους και εφαρμογές, η ψηφιακή τεχνολογία είναι παρούσα σε κάθε επίπεδο για τη διοργάνωση των Αγώνων. Το Παρίσι 2024 έχει ήδη αναλάβει δράση για να μειώσει το αντίκτυπο της ψηφιακής τεχνολογίας, αναπτύσσοντας μια πιο υπεύθυνη προσέγγιση και προγραμματίζοντας μελλοντικά τη δεύτερη ζωή του εξοπλισμού.
Το Παρίσι
είναι αριθμοί
Αν έπρεπε να περιγράψουμε το θέαμα που μας περιμένει αυτό το καλοκαίρι στο Παρίσι, τα νούμερα μας βοηθούν στο έπακρο: Αναμένουμε δισεκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, 19 ολόκληρε ημέρες αγωνιστικής δράσης, 329 events, 350.000 ώρες τηλεοπτικής μετάδοσης, 35 αγωνιστικούς χώρους, 10.500 αθλητές, 20.000 διαπιστευμένους δημοσιογράφους και 45.000 εθελοντές.
- Chapters
- descriptions off, selected
This is a modal window.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Πιο ψηλά
Η πορεία του Τσαπατάκη είναι πραγματικά εντυπωσιακή και περιμένουμε να τον δούμε να διαγωνίζεται sous le ciel de Paris. Τα δεδομένα έχουν ως εξής το 2021 στο Τόκιο τον είδαμε να κατακτά το 1ο του μετάλλιο σε Παραολυμπιακούς. Με την 3η θέση στα 100 μ. πρόσθιο SB4 είχε στο λαιμό του χάλκινο μετάλλιο και ανέβηκε στο βάθρο.
Αυτή τη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα αγωνιστεί σε ευρωπαϊκά εδάφη και συγκεκριμένα στην Paris La Défense Arena στη Nanterre. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή εγκατάσταση όσον αφορά την κλίμακα, τη χωρητικότητα και την τεχνολογία της αρένας: 13 χιλιόμετρα κερκίδων, ένα πλαίσιο 5.500 τόνων και 28.632 τ.μ. Εκεί θα φιλοξενηθούν οι αγώνες εκδηλώσεις κολύμβησης και θα δούμε τον Παραολυμπιονίκη να παλέψει ίσως για ένα ακόμη μετάλλιο.
Τα μετάλλια:
Ένα κομμάτι από
το Παρίσι 2024
Η μάχη για τα μετάλλια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι θα είναι σκληρή. Οι διοργανωτές έδωσαν αμέριστη προσοχή σε αυτά. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκαν, ώστε να βρεθούν αργότερα στα χέρια των καλύτερων αθλητών του κόσμου. Τα μετάλλια είναι κυριολεκτικά made in Paris, καθώς περιλαμβάνουν κομμάτι του Πύργου του Άιφελ με το αυθεντικό μέταλλο να κοσμείται στο επίκεντρο και μάλιστα σε σχήμα εξαγώνου.
50% πιο καθαροί Αγώνες
Το Παρίσι 2024 σκοπεύει να αφήσει ιστορία με τον πιο θετικό και "πράσινο" τρόπο. Όπως και η Toyota, η Διοργάνωση στον πυρήνα της στοχεύει σε πιο βιώσιμη οργάνωση των Αγώνων στο Παρίσι. Πώς θα συμβεί αυτό; Πρόκειται για μια πολυτεχνολογική προσέγγιση η οποία θα συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη του στόχου για 50% καθαρότερους Αγώνες σε σχέση με του Τόκιο 2020. Ας μιλήσουμε όμως και με συγκεκριμένα παραδείγματα. Ήδη η Toyota έχει θέσει τους στόχους της για ουδετερότητα άνθρακα στην Ευρώπη έως το 2040. Η στρατηγική της Toyota συνδυάζει διαφορετικά εξηλεκτρισμένα οχήματα και έχει στο κέντρο του ενδιαφέροντος της έναν καλύτερο πλανήτη. Παράλληλα, ο στόλος οχημάτων της Toyota θα διατεθεί στην Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή οικογένεια στο Παρίσι 2024. Ενώ θα είναι εξίσου available ένας 100% ηλεκτροκίνητος στόλος επιβατικών οχημάτων στο Παρίσι, ο οποίος είναι aligned με τη δέσμευσή του brand για μείωση των εκπομπών άνθρακα. Συνολικά, θα παραδωθούν και θα αξιοποιηθούν πάνω από 2.650 εξηλεκτρισμένα επιβατικά οχήματα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, εκ των οποίων τα 150 είναι μάλιστα wheelchair accessible.