Steden over de hele wereld stellen uitdagende klimaatdoelstellingen om de transitie naar duurzame energie te versnellen. Actie is nu nodig om daadwerkelijk impact te maken. Wat is de volgende stap?
Steden moeten praktische stappen ondernemen om hun ambitieuze klimaatdoelstellingen te bereiken. Voor zover dit nog niet gedaan is: breng energiesystemen en de bijbehorende infrastructuur in kaart, met de energiebehoeften op de middellange en lange termijn in gedachten. Kijk dan naar de beschikbare middelen en samenwerkingsverbanden om te komen tot een duurzame langetermijnaanpak. De energiemix van een stad moet zijn sterke punten weerspiegelen en breed gesteund worden. De toekomstvisie realiseren kan alleen met effectief beleid én investeringen.
Aan de slag: de belangrijkste stappen
Bekijk energiesystemen en infrastructuurbesluiten om inzicht te krijgen in verbeteringen en doelen.
Beoordeel of de stad de komende 5-10 jaar zal voldoen aan zijn toekomstige energiebehoeften door middel van strategische scenarioplanning en energie-masterplanning.
Inventariseer de beschikbare middelen en mogelijke samenwerkingsverbanden.
Plan een energiemix die aansluit op de sterke punten van de stad. Gebruik haalbaarheidsonderzoeken om capaciteit, middelen en commercieel oogpunt te beoordelen.
Energietransitie
Klimaatadaptatie
Oplossingen
De investering in duurzame energie zal waarschijnlijk in 2030 meer dan 1,8 biljoen euro zijn. Om de klimaatdoelstellingen te bereiken is een investering van 4,6 biljoen euro per jaar nodig tot ten minste 2050. Wetgeving en financiering moeten overeenkomen om Co2-neutraliteit te bereiken.
Publiek-private samenwerkingen zijn noodzakelijk om aantrekkelijke business cases te creëren, ondersteund door nieuwe prijssystemen en subsidiemechanismen. Ontdek hoe schone, slimme financieringsbeslissingen de investeringskloof kunnen overbruggen en de energietransitie te realiseren.
Aan de slag: de belangrijkste stappen
Breng publieke (gemeenten, energiebedrijven, woningbouwcorporaties) en particuliere (vastgoed, ontwikkelaars, infrastructuurontwikkelaars) belangen samen door alle belanghebbenden te betrekken, zodat wetgeving en subsidies investeringen kunnen stimuleren.
Strategisch financieel advies is van cruciaal belang voor investeringen op verschillende niveaus: sociaal, zakelijk, adviseurs/ingenieurs.
Verminder risico's door een business case op te bouwen door effectief gebruik van data over kosten en samenwerkingsverbanden.
Geef prioriteit aan 'groene' investeringen.
Energietransitie
Bedrijfsadvies
LifeCycle Management
Duurzame bedrijfsvoering
Oplossingen
Slimme investeringsbeslissingenvoor woningbouwcorporaties zijn anders dan die van energiebedrijven. Van oudsher zijn hiervoor verschillende business cases nodig. Als we de behoeften van alle belangrijke stakeholders tegelijk meenemensamen, kunnen we betere en effectievere investeringsbeslissingen nemen en programma's minder risicovol worden gemaakt.
Tim Cooper
Business Development Director for Resilience, Verenigd Koninkrijk en Ierland
De vastgoedsector is verantwoordelijk voor bijna 40% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Het realiseren van een echt duurzame energiemix in steden is dus sterk afhankelijk van gebouwen en haar gebruikers.
Het verlagen van het energieverbruik en het gebruik van materialen met een lage CO2-uitstoot zijn essentieel. De oplossingen vinden we in circulair materiaalgebruik en het ombouwen van verouderde infrastructuur. In combinatie met duurzame energiebronnen kan dit de vastgoedsector helpen om de CO2-uitstoot in het vastgoedportfolio te verlagen. Zet hiervoor in op een meerjarenaanpak met een effectief programma voor asset management en -onderhoud, ondersteund door innovatieve tools om de vraag tussen vastgoedontwikkelaars, gemeenten en energiebedrijven af te stemmen.
Aan de slag: de belangrijkste stappen
Stel een meerjarig onderhoudsprogramma en bijbehorend budget in voor assets. Zorg daarbij ook voor goede afstemming tussen vastgoedontwikkelaars, gemeenten en energiebedrijven.
Energiereductie moet een primair doel moeten zijn voor asset management en operationeel onderhoud voor infrastructuur- en vastgoed assets. Overweeg het gebruik van circulaire materialen en materialen met een lage CO2-uitstoot.
Duurzame energiebronnen die de doelstellingen voor een lagere CO2-emissie ondersteunen en voldoen aan de eisen van burgers (kosten en sociale voordelen) moeten deel uitmaken van het asset management programma.
Innovatieve tools en technologieën kunnen helpen bij het meten van de beste scenario's voor het ombouwen en/of renoveren van assets, waarbij periodieke keuring en controle van naleving essentieel zijn om ervoor te zorgen dat activa energie-efficiënt blijven in overeenstemming met doelstellingen en wetgeving.
Energietransitie
Oplossingen
Kijk niet alleen naar de planning- en ontwikkelingsfasen, maar naar de gehele levenscyclus van assets, zodat gebouwen en bedrijfsactiva op koers blijven met hun doelstellingen voor CO2-reductie. Als onderdeel van goed asset management kijken we naar de directe uitstoot van materialen en constructies, maar ook naar indirecte zaken zoals groenere energiebronnen, optimale verwarmingsoplossingen en hoe ver de toegang tot de toeleveringsketen is. Het energieverbruik van een gebouw vertegenwoordigt tegenwoordig bijvoorbeeld meer dan 70 jaar van het energieverbruik van de materialen die nodig zijn om het te bouwen.
Rebecca Couzens
Sustainability Advisory Director, Frankrijk
Een belangrijke factor bij CO2-reductie is het prioriteren van het gebruik van wat beschikbaar is in de lokale omgeving en/of het hergebruik van bestaande materialen. We moeten ook rekening houden met de gehele levenscyclus van het gebouw, van ontwerp tot sloop. Soms betekent dit dat er risico's moeten worden genomen wat betreft de materialen. CO2-innovatie kan eenvoudig zijn, maar vraagt om creativiteit en moed! De natuur zelf kan inspiratie bieden voor ontwerpuitdagingen van ontwerpen - dit noemen we 'biomimicry' - wat resulteert in verbluffend elegante en eenvoudige oplossingen.
Marjolijn Versteegden
Global Solution Director Net Zero Facilities & Sustainable Communities
Hoe meer verschillende groepen belanghebbenden achter één ambitie staan en effectieve beleidsregels, voorschriften en investeringen kunnen evalueren waar ze gezamenlijk van profiteren, des te meer kansen we creëren voor een duurzaam energieplan om de visies van de stad te realiseren. Waarde toevoegen aan wat echt nodig is, is de rode draad die technologie, de markt, institutionele regelingen, bestuur en investeringen met elkaar verbindt.
Blessy Babu
Energy Transition Lead, Sustainability Advisory Verenigd Koninkrijk en Ierland
Beleggingsbeslissingen moeten zorgvuldig worden gekozen om de ongelijkheid en energiearmoede niet verder te verergeren. Een integrale visie op sociale, economische, bestuurlijke en ecologische elementen is essentieel. Dit vereist een langetermijnvisie - je kunt niet binnen vijf jaar de juiste voordelen behalen. Creatieve, milieuvriendelijke financiële oplossingen en modellen zijn essentieel. Grote pensioenfondsen, zoals CDPQ in Canada, investeren in infrastructuur om de energietransitie te stimuleren. Ook in Nederland zien we vergelijkbare trends.
Wim Voogd,
Program Director Energy Transition
Steden zijn levende, onderling verbonden systemen die bestaan uit natuurlijke en bebouwde omgevingen, overheden, gemeenschappen en de cultuur die hen uniek maakt. Een aanpak van 'systeemdenken' is essentieel om het potentieel van een stad op het gebied van CO2-neutraliteit waar te maken.
In een succesvol en duurzaam energietransitieplan voor een stad moet niet alleen rekening worden gehouden met de potentiële gevolgen voor de systemen en belanghebbenden, maar ook met de standpunten van en voordelen voor burgers en belanghebbenden. Lees meer over hoe een systeemaanpak de transitie naar een lagere CO2-uitstoot kan versnellen en de stad veerkrachtiger kan maken.
Aan de slag: de belangrijkste stappen
Gebruik haalbaarheidsbeoordelingen om al in de strategische planningsfase ideeën te beoordelen.
Betrek alle stakeholders vanaf dag één, voor belichting van sociale, economische en natuurlijke elementen.
Denk na over alle belangen en breng de voordelen voor alle partijen in kaart. Het kan effectief zijn om duurzame masterplanningsstrategieën in grootschalige projecten te integreren.
Hoe meer belanghebbenden bij de plannen worden betrokken, hoe beter. Steden kunnen invloed uitoefenen, maar alle belanghebbenden moeten deel uitmaken van het gesprek voor haalbare plannen.
Beleid en wetgeving moeten op regionaal en landelijk niveau op elkaar aansluiten, ondersteund door investeringen. Samenwerkingsverbanden tussen de publieke en private sector zijn essentieel.
Energietransitie
Climate Adaption
Business Advisory
Sociale en milieuvergunningen
Oplossingen
Steden zijn de drijfveer voor beleid en hebben daarom een een grote invloed op het bereiken van klimaatdoelstellingen. De beleidsstructuur moet gepaard gaan met de juiste mate van infrastructuur, capaciteit en investeringen, zodat deze uitvoerbaar is voor nutsbedrijven, inwoners en de particuliere sector. Publiek-private samenwerking kunnen kwaliteiten koppelen aan financiering, waardoor investeringsbeslissingen aantrekkelijker worden.
Matt Yonkin
Energy Transition lead, Verenigde Staten
De energietransitie is de grootste en meest complexe systeemtransformatie van onze tijd en vereist een geïntegreerde aanpak. Dit betekent dat we spelers uit verschillende sectoren, zoals energie, mobiliteit en onroerend goed, bij elkaar moeten brengen. Om echte verandering te realiseren moet rekening worden gehouden met bestuursvereisten op gemeentelijk niveau en burgerparticipatie. Het vereist een systeemaanpak: het identificeren van gemeenschappelijke voordelen en het bundelen van investeringen om het risico van programma's te verlagen en zo de transitie te versnellen. Van betere woningisolatie tot het beheer van energieverbruik en toeleveringsketens; iedereen moet samenwerken om klimaatdoelen in steden te realiseren.
Ian Minnes
Project Manager Energy Transition
Wat zijn de volgende stappen voor steden met ambitieuze klimaatdoelstellingen? Lettend op de toenemende verstedelijking is er nu actie nodig om stedelijke energiesystemen te verduurzamen. Houd daarbij ook rekening met de stijgende kosten en eventuele verouderde infrastructuur.
Strategisch vooruit plannen is de eerste stap om minder CO2 uit te stoten. De eenvoudigste en meest effectieve oplossingen liggen op microniveau. Het hanteren van een aanpak van gebouw tot buurt tot wijk kan helpen het stellen en implementeren van realistische en haalbare doelen. Lees meer over hoe u het energiesysteem van uw stad klaar maakt.
Aan de slag: de belangrijkste stappen
Kies voor eenvoudige, effectieve oplossingen op basis van wat er beschikbaar is op het niveau van het gebouw, de buurt en de wijk om besluiteloosheid in dit complexe ecosysteem te voorkomen.
De toekomstige energiemix moet de sterke punten van een stad weerspiegelen, beschikbare bronnen optimaal benutten en verduurzaming nastreven. Milieueffectrapportages kunnen van essentieel belang zijn om ervoor te zorgen dat de energietransitie niet ten koste gaat van de lokale ecologie die nodig is om de stad te laten bloeien.
Haalbaarheidsonderzoeken zijn essentieel om ervoor te zorgen dat het analyseren van potentiële belemmeringen onderdeel is van strategische programma's en plannen.
Innovatieve oplossingen moeten deel uitmaken van de vergunnings-, aanbestedings- en contractfase om een optimaal systeem te creëren. Denk aan energievoorzieningsmodellen die optimale zones bepalen om wijken en buurten onder handen te nemen.
Energietransities
Duurzaamheidsadvies
Bedrijfsadvies
Milieuvergunningen
Water oplossingen
Oplossingen
Haalbaarheidsonderzoeken zijn essentieel in de beginfasen van het bepalen van de benodigde energiemix en systemen voor een stad. Dit betekent dat we vooraf de haalbaarheid van doelen en te gebruiken middelen moeten onderzoeken. Bij Arcadis beschikken we over zowel de strategische als technische expertise om werkende oplossingen te vinden, waarbij we rekening houden met zaken zoals de benodigde vaardigheden, capaciteiten en (innovatieve) technologie.
Rob Banes
Sustainability Advisory Director,
Verenigd Koninkrijk en Ierland
Elektriciteit is de kern van onze stedelijke energiesystemen. Het blijft van cruciaal belang om groenere, innovatievere oplossingen aan te bieden die de CO2-uitstoot van het stroomnet verlaagd. Het overbelaste net en de snelle ontwikkeling van elektrificatie hebben effect op de kosten, adoptiesnelheid en complexiteit. Hoe lossen we dit op?
De benodigde infrastructuur en energievoorziening kunnen het succes van elektrificatie belemmeren. De laadinfrastructuur moet worden afgestemd op de vraag, en de energievoorziening moet diverser worden. Burgerparticipatie, innovatieve technologie en publiek-private samenwerkingsverbanden kunnen bijdragen aan veerkrachtige, gedecentraliseerde maar toch verbonden systemen. We delen praktische stappen voor de elektrificatie van de steden van de toekomst.
Aan de slag: de belangrijkste stappen
Bij het plannen en ontwerpen van elektrische netwerken en netten moeten gedecentraliseerde maar verbonden systemen centraal staan, om te voldoen aan de toekomstige vraag en congestie te voorkomen.
Steeds meer bedrijven, energiegemeenschappen en burgers wekken elektriciteit op met zonnepanelen en windturbines. Informatie- en communicatietechnologie maakt deze decentralisatie van het elektriciteitssysteem mogelijk.
Innovatieve technologie, mobiliteitshubs en programma's die 'elektrisch rijden als flexibiliteitsdienst' stimuleren, kunnen burgers helpen om zich aan te sluiten op het net om nieuwe bevoorradingsmogelijkheden te creëren.
Fleet electrification feasibility studies, pilot programs and predictive technology can provide no/low regret electrification opportunities at pace with the evolution of energy technology
Design resilience into fleet electrification plans and infrastructure with reliance on a diverse energy mix – battery storage, hydrogen provide valuable alternatives
Energietransitie
Nieuwe mobiliteit
Oplossingen
Een lagere CO2-emissie en elektrificatie van auto's is niet voldoende. We moeten decongestie in onze steden bevorderen, zowel in infrastructuur als in systemen. Mobiliteitshubs zijn ontworpen om burgers aan te moedigen om van hun persoonlijke eigendom af te stappen en naar gedeelde mobiliteitsservices te gaan. We moeten onze infrastructuur heroverwegen om dergelijke systemen te ondersteunen en nieuwe technologie te implementeren die het gemakkelijk beschikbaar maakt voor alle burgers. Dit betekent ook dat we kijken naar innovatieve manieren waarop we elektrische voertuigen mettertijd op het net aan kunnen sluiten om aan de vraag te voldoen. Burgerparticipatie is essentieel.
Simon Swan
Global Solutions Director – New Mobility
Adoption of new technology, particularly with EV infrastructure in cities like New York where space is limited can pose questions around feasibility – with long lead times and huge costs of investment, the perceived risk is high. Public and private sector partnerships can help with testing of new technologies. We’ve worked with clients to identify funding opportunities for pilots that help de-risk programs, giving confidence in making these decisions.
Amina Rahill-Marier
Water Resiliency Engineer & Planner
Van theorie naar praktijk naar welvaart
Systeemdenken: iedereen betrekken
Slimme investeringen in stedelijke energiesystemen
Voorbereiden en vormgeven van stedelijke energiesystemen
Gebouwen aanpassen en renoveren
Aan de slag met elektrificatie
blog MAART 2023
Van theorie naar
praktijk naar welvaart
ProjectEN
Aanpassing van de kustlijn
van Lower Manhattan
Stop uw geld waar uw energie is
Blog MAaRt 2023
Transport voor de North Decarbonisation Strategy
Projecten
Prototype van een turbine voor hernieuwbare energie
Projecten
Het elektriciteitsnet groener maken, vandaag nog
Blog MAART 2o23
Amsterdam Aardgasvrij
Projecten
Warmtenet Antwerpen
Projecten
Ontmanteling
gaswinning NAM
ProjectEN
Aanpassen of spijt krijgen
Blog Oktober 2o22
Parijs CO2-vrij maken
ProjectEN
Benefriches
ProjectEN
Dairy Campus
ProjectEN
Alle hens aan dek voor stedelijke energiesystemen
Blog MAART 2o23
Energiewende
ProjectEN
Geluidsverwachting App
ProjectEN
Police Fleet
Electrification UK
Project
Critical infrastructure and the art of electrification
Blog OCT 2o22
Tesco Charging
Network
Project
Johan Crujiff
Arena
Project
Johan Cruijff Arena
ProjectEN
Tesco-oplaadnetwerk
ProjectEN
Police Fleet
Electrification UK
Project
Kritieke infrastructuur en de kunst van elektrificatie
Blog maart 2o23
Bedrijfsadvies
Net Zero & duurzame gebouwen en gebieden
Systems Thinking:
Bringing everyone together
Smart investments to accelerate the transition
Preparing and shaping city energy systems
Retrofitting and
Reshaping assets
The role of electrification
Smart investments to accelerate the transition
Preparing and shaping city energy systems
Retrofitting and
Reshaping assets
The role of electrification
Preparing and shaping city energy systems
Retrofitting and
Reshaping assets
The role of electrification
Retrofitting and
Reshaping assets
The role of electrification
The role of electrification
Project
Financial District New York
blog MAR 2023
Taking stock of your city’s energy plans and goals
Energiewende
Project
Noise Forward App
Project
Bringing everyone together with a ‘systems thinking’
Blog MAR 2o23
Energiewende
ProjectEN
Noise Forward App
Project
Bringing everyone together with a ‘systems thinking’
Blog MAR 2o23
Transport voor de North Decarbonisation Strategy
Projecten
Prototype van een turbine voor hernieuwbare energie
Projecten
Making smart investment decisions to drive transition
Blog MAR 2023
Transport voor de North Decarbonisation Strategy
Projecten
Renewable Energy
Turbine Prototype
Project
Making smart investment decisions to drive transition
Blog MAR 2023
Amsterdam Aardgasvrij
Projecten
Warmtenet Antwerpen
Projecten
Preparing and shaping your city’s energy systems
Blog MAR 2o23
Amsterdam Aardgasvrij
Projecten
Antwerp District
Heating Network
Project
Preparing and shaping your city’s energy systems
Blog MAR 2o23
Ontmanteling gaswinning NAM
Projecten
Parijs CO2-vrij maken
Projecten
Benefriches
Project
Dairy Campus
Project
Retrofitting and Reshaping assets
Blog OCT 2o22
Nam Decommisioning
Project
Parijs CO2-vrij maken
Projecten
Benefriches
Projecten
Dairy Campus
Project
Retrofitting and Reshaping assets
Blog OCT 2o22
Nam Decommisioning
Project
Paris
Project
Benefriches
Projecten
Dairy Campus
Projecten
Retrofitting and Reshaping assets
Blog OCT 2o22
Nam Decommisioning
Project
Paris
Project
Benefriches
Project
Dairy Campus
Projecten
Retrofitting and Reshaping assets
Blog OCT 2o22
Stedelijk energiesysteem voor de RAI
PROJECTEN
Alle hens aan dek voor stedelijke energiesystemen
Blog MAR 2o23
Energiewende
ProjectEN
Geluidsverwachting App
ProjectEN
Stedelijk energiesysteem voor de RAI
ProjectEN
Stedelijk energiesysteem voor de RAI
ProjectEN
Ontmanteling
gaswinning NAM
Project
Reshape or regret
Blog OCT 2o22
Parijs CO2-vrij maken
ProjectEN
Benefriches
ProjectEN
Dairy Campus
ProjectEN
Johan Cruijff Arena
ProjectEN
Tesco-oplaadnetwerk
ProjectEN
Police Fleet
Electrification UK
Project
Kritieke infrastructuur en de kunst van elektrificatie
Blog maart 2o23
Johan Cruijff Arena
ProjectEN
Tesco-oplaadnetwerk
ProjectEN
Police Fleet
Electrification UK
Project
Kritieke infrastructuur en de kunst van elektrificatie
Blog maart 2o23