International Construction Costs: duurste steden
Genève
1
0%
50%
100%
150%
200%
250%
De bouwkosten zijn hoger/lager ten opzichte van de referentiebasis. (Amsterdam)
Genève staat terug op de eerste plaats op de ranglijst en spong opnieuw over Londen als duurste stad ter wereld. Volgens de laatste inzichten van Credit Suisse staan zowel het aantal nieuwe als lopende opdrachten in Zwitserland op een zeer hoog niveau. Het segment openbare gebouwen krijgt een impuls door de recente toekenning van de bouwvergunning voor de renovatie van het Europese hoofdkantoor van de Verenigde Naties voor een bedrag van 837 miljoen Zwitserse frank. Ook de bouw van industriële en logistieke hubs en datacenters krijgt in 2023 waarschijnlijk een positieve impuls.
Genève
Gestegen van 2 vorig jaar
Londen
2
Londen is de hot spot van het Verenigd Koninkrijk om te bouwen en de markt bleek in 2022 veerkrachtig ondanks economische tegenwind. De infrastructuur bleef de drijvende kracht achter de groei, met werkzaamheden aan de Thames Tideway Tunnel en verschillende High Speed 2-spoorwegprojecten. In de residentiële sector kan de recente verplichting van de Greater London Authority om een tweede vluchttrap te voorzien in alle gebouwen van meer dan 30 meter hoogte mogelijk een vertraging veroorzaken in de eerste helft van het jaar.
Gezakt van 1 vorig jaar
Londen
New York
3
San Francisco
4
München
5
Zoals veel wereldsteden kreeg New York City te maken met inflatie, arbeidstekorten en beperkingen in de toeleveringsketen. New York staat op de derde plaats in de index, gestimuleerd door een sterke Amerikaanse dollar. Met ongekende federale financiering voor investeringen in infrastructuur en klimaat moeten agentschappen als de Metropolitan Transportation Authority en Amtrak voor miljarden dollars aan projecten opleveren. Lang uitgestelde maar baanbrekende projecten zoals de Hudson River Rail Tunnel van het Gateway-programma hebben politieke steun en financiële toezeggingen van de regering-Biden gekregen, waardoor ze kunnen worden voortgezet.
Gestegen van 1 vorig jaar
New York
Dankzij een sterke Amerikaanse dollar steeg San Francisco twee plaatsen naar een vierde plek in de index. De dominantie van de residentiële sector in de bouwmarkt houdt in 2023 waarschijnlijk aan nu de stad grote delen van de westkant wil herbestemmen om er 82.000 woningen te bouwen. Er zijn verschillende grote projecten voor gemengd gebruik gepland, zoals het Stonestown-project van 2 miljard dollar dat dertien verschillende gebouwen omvat. Enkele belangrijke infrastructuurprojecten, gesteund door Biden's Infrastructure Act financiering gaan ook door. O.a. een verbetering van de Golden Gate Bridge en de uitbreidingen van de SMART-spoorlijn naar Healdsburg en Cloverdale.
Gestegen van 2 vorig jaar
San Francisco
Als nieuwkomer vorig jaar in de Top 10 van de index steeg München dit jaar nog eens drie plaatsen naar nummer 5. De bouwkosten in Duitsland stegen in het derde kwartaal van 2022 met 9,6 procent, terwijl de inflatie in aanbestedingsprijzen in 2022 ongeveer 16 procent bedroeg, maar naar verwachting zal dalen tot ongeveer 3 procent in 2023. Vorig jaar startte de bouw van de 8,4 hectare grote ecologische woonwijk Hochmuttinger Strasse, die eind 2025 wordt opgeleverd. De stad werkt ook aan de 10 kilometer lange kernspoorweg, die het station Laim met het station Leuchtenbergring verbindt. Dit 2e S-Bahn-kerntracé is het grootste transportbouwproject van München en zal een 7 kilometer lange tunnel omvatten.
Gestegen van 2 vorig jaar
München
Zürich staat op de 6e plek, een stijging van één plaats ten opzichte van 2022. De Zwitserse bouwsector werd in 2022 geconfronteerd met stijgende energieprijzen, hoge inflatie, hoge rentetarieven en een tekort aan arbeidskrachten. Mobiliteitsprojecten zouden de sector in 2023 een impuls moeten geven: de stad werkt aan een nieuw gebouw op de luchthaven en een extra tunnel voor de noordelijke ringweg van de stad. In het noordoosten van de stad wordt de 100 meter hoge Rocket & Tigerli toren het hoogste woongebouw ter wereld met een dragende houtstructuur.
Gestegen van 1 vorig jaar
Zürich
Kopenhagen is dit jaar twee plaatsen gezakt naar de 7e positie in de ICC-ranglijst, mede door de devaluatie van de Deense kroon ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De inflatie van aanbestedingsprijzen bereikte 12% in 2022, maar zal scherp dalen in 2023. Dit jaar wordt Denemarken het eerste land dat grenzen stelt aan de hoeveelheid koolstof die in bouwvoorschriften is toegestaan, met een drempelwaarde van 12 kg CO2-eq/m2/jaar voor nieuwe gebouwen groter dan 1.000 m2. Belangrijke projecten zijn onder andere de €346 miljoen kostende Nordhavn-tunnel, die in totaal 2,1 km lang zal zijn, waarvan een derde onder de haven zal lopen.
Gezakt van 2 vorig jaar
Kopenhagen
Hong Kong is één plaats gestegen naar de 8e positie in de ICC-ranglijst voornamelijk vanwege de sterke waardering van de Amerikaanse dollar, waaraan de Hong Kong-dollar is gekoppeld. Gezien de enorme hoeveelheid goedgekeurde financiering voor projecten in de afgelopen twee jaar, kunnen we verwachten dat de sector van openbare werken de komende jaren levendig zal blijven. De implementatie van infrastructuurwerken in het kader van huisvesting en transportprojecten binnen de Noordelijke Metropool zal ook aanzienlijke kansen creëren voor de sector. Projectuitvoering zal echter belemmerd worden door een een tekort aan arbeidskrachten.
Gestegen van 1 vorig jaar
Hong Kong
De hoge inflatie in 2022 temperde de bouwmarkt van Boston niet. Deze stad werd ondanks de zeer hoge bouwprijzen al als 'hot' beschouwd. Boston kwam dit jaar de Top 10 van de index binnen en steeg van de 13e naar de 9e plaats. Boston zag een aanbestedingsprijsinflatie van ongeveer 7 procent in 2022 en dit daalt naar verwachting licht tot 5 procent in 2023. Het komende jaar zal het aantal nieuwe kantoorgebouwen afnemen, terwijl de vraag naar woningen aanhoudt. Boston is een belangrijke stad in de Amerikaanse biowetenschappelijke industrie en biotechbedrijven willen hun capaciteit snel uitbreiden.
Gestegen van 4 vorig jaar
Boston
Philadelphia is dit jaar vijf plaatsen gestegen naar de 10e positie in de ranglijst, mede dankzij de sterke wisselkoers van de Amerikaanse dollar. De inflatie in aanbestedingen bedroeg 5% in 2022 en wordt naar verwachting ongeveer 4% dit jaar volgens de voorspellingen. Het grootstedelijk gebied van Philadelphia blijft bruisend, gestimuleerd door sterke activiteit op het gebied van gezondheidszorg, wetenschap en technologie, en hoger onderwijs. Lopende residentiële vastgoedprojecten omvatten 1.100 appartementen aan de South Broad Street en 1.200 appartementen aan Market Street in West Philadelphia. Er worden ook een reeks van betaalbare huisvestingsprojecten uitgevoerd als onderdeel van het 'Turn the Key'-programma om 1.000 woningen te ontwikkelen op stedelijke braakliggende terreinen.
Gestegen van 5 vorig jaar
Philadelphia
Zürich
6
Kopenhagen
7
Boston
9
Hong Kong
8
Philadelphia
10
Amsterdam is in 2023 gezakt naar de 62e plaats in de ranglijst, ten opzichte van de 51e plaats in 2022. Met slechts 1,6% inflatie ten opzichte van het voorgaande jaar behoort Amsterdam tot de minder dan 10 locaties met een inflatiecijfer lager dan 5% in de afgelopen twaalf maanden. Betaalbaarheid is momenteel cruciaal en staat onder grote druk, waardoor veel projecten worden stopgezet of in omvang worden verminderd.
Gezakt van 11 vorig jaar
Amsterdam
Amsterdam
62
Wij hebben vijf kernpunten opgesteld om klanten te helpen hun huidige vastgoedportefeuille te analyseren. Aan de hand van deze vragen kunnen klanten nagaan of zij alle relevante kwesties die het langetermijnrendement en de vermogenswaarde beïnvloeden, in overweging nemen.
Bescherm je vastgoedwaarde: een vijfstappenplan voor de toekomst
1
Bereid u voor op toekomstige regelgeving
2
Identificeer en kwantificeer alle risico's
3
Volg veranderingen bij de gebruiker en pas je aan
4
Identificeer herpositionerings-mogelijkheden
5
Maak en meet een
benefits case
Breng in kaart wanneer welke regelgeving voor gebouwontwerp, financiële markten en rapportagenormen wordt doorgevoerd
Identificeer veranderingen die een impact hebben op de leasing, herfinanciering of de waardering van activa - bijv. nieuwe CO2-normen voor kredietportefeuilles.
Bouw mitigerende stappen in het vermogensbeheerplan in voor het verlengen/herinvesteren/afstoten van activa op lange termijn.
•
•
•
Screen een breed scala van risico's zoals klimaatverandering, gezondheid, welzijn en bedrijfsrisico's. Houd rekening met risico's tot en na 2050 om in te spelen op implicaties voor de activawaarde op de lange termijn.
Bepaal de omvang van de grote risico's – zelfs als deze in de verre toekomst liggen. Gebruik de 80:20-regel om inspanningen te focussen. Stel vast welke risicobeperkende maatregelen je nu kunt nemen.
Bepaal welke no-regret-maatregelen kunnen worden genomen als onderdeel van geplande investeringsprogramma's om de risicobestendigheid te verbeteren, bijv. maatregelen voor energie-efficiëntie om zeer hoge gebruikskosten te verlagen.
•
•
•
Volg markttrends en anticipeer hierop. Investeer in inzicht in hoe de verwachtingen van huurders en gebruikers zich ontwikkelen. Bouw nauwere relaties op met gebruikers met behulp van flexibele leasemodellen en mogelijkheden voor samenwerking.
Gebruik digitale technologieën om de connectie met uw gebruikers en investeerders te verbeteren – van BIM en digital twins tot apps en virtuele omgevingen; gebruik aanpasbare digitale oplossingen om de aantrekkelijkheid, flexibiliteit en waarde van uw activa te vergroten.
Begrijp hoe uw gebouwen worden gebruikt. Ontwikkel expertise op gebied van building intelligence, waaronder voorspellende analyses om tegelijkertijd de prestaties van gebouwen en het gedrag van gebruikers in realtime te volgen en hierop te anticiperen.
•
•
•
Maximaliseer de waarde van de locatie en het pand. Hoe zal de locatie zich in de toekomst ontwikkelen? Kan een verandering van gebruik de waarde verhogen? Kan het potentieel van een pand worden vergroot door een nieuwe benadering?
Benut de sterke punten van het bestaande vastgoed - identificeer de mogelijkheden om de bestaande structuur te hergebruiken en uit te breiden. Maximaliseer hergebruik van bestaande materialen om CO2-uitstoot te verminderen.
Maak gebruik van de kracht van digitale modellering om inzicht te krijgen in alle mogelijkheden gedurende de levenscyclus van een gebouw. Modelleer de implicaties van nieuwe scenario's voor toekomstige aanpasbaarheid.
•
•
•
Ontwikkel een dashboard met performance statistieken van uw gebouwen die de business case voor investeringen ondersteunt. Combineer benchmarks en gebruikte KPI's.
Meet de bredere maatschappelijke en milieuwaarde van de activa bij het huidige en toekomstige gebruik. Stem af op de doelstellingen van partners, waaronder gebruikers en financierders.
Erken de meerwaarde van duurzaamheid
•
•
•
Bereid u voor op toekomstige regelgeving
Identificeer en kwantificeer alle risico's
Volg veranderingen bij de gebruiker
en pas je aan
Identificeer herpositioneringsmogelijkheden
Maak en meet een benefits case
Geneva returned to first place in this year’s 2023 ICC rankings, swapping with the previous top-spot holder London. Both new orders and order backlog in Switzerland are at very high levels according to the latest index from Credit Suisse. The public sector building segment is set to be boosted by the recent award of the construction permit for the CHF 837m upgrade of the UN’s European headquarters in Geneva. Construction of industrial and logistics hubs and data centers are likely to see positive momentum in 2023.
Up from 2 last year
Geneva
Londen
Klik op de steden in de top 10 om meer te lezen over hun rangschikking. Download het volledige rapport om te zien hoe Antwerpen en Brussel scoren.
5
Build and measure a benefits case
4
Identify repositioning opportunities
3
Track and adapt to changes in user demand
2
Identify and quantify the full range of risks
5
Build and measure a benefits case
4
Identify repositioning opportunities
3
Track and adapt to changes in user demand
2
Identify and quantify the full range of risks
1
Plan ahead for regulation and governance
Map the local timeline for developments in building design regulation, financial markets and reporting standards, including known changes and likely direction of travel.
Identify changes that will have a material impact on leasing, refinancing or asset valuation – e.g., new carbon intensity standards for loan portfolios.
Build mitigation steps into the long-term renew/reinvest/disposal asset management plan.
•
•
•
Plan ahead for regulation and governance
Screen across a wider range of risk types and timescales – e.g., climate change, health and well-being, and business risks. Consider risks to 2050 and beyond to account for long-term asset value implications.
Size the big risks – even if they are far in the future. Use the 80:20 rule to focus effort. Identify the mitigation steps that could be taken now with little impact.
Identify no-regret actions that can be taken as a part of planned investment programs to improve risk resilience – e.g., energy efficiency measures to reduce sky-high running costs.
•
•
•
Anticipate and follow market trends. Invest in understanding how tenant and user expectations are evolving. Build closer relationships with occupiers using flexible leasing models and opportunities for collaboration.
Use digital technologies to enhance the connection with your occupiers and investors – from BIM and digital twins to apps and virtual environments, use adaptable digital solutions to increase the attractiveness, flexibility, and value of your assets.
Understand how your buildings are used. Develop building intelligence capability including predictive analytics to track and anticipate building performance and user behaviors in real time.
•
•
•
Maximize the value of the location and the site. How will the location develop in the future? Could a change of use enhance value? Can the potential of a site be enhanced through a new approach?
Exploit the strengths of the existing asset – identify opportunities to reuse and extend the existing fabric. Maximize reuse of the fabric to minimize embodied carbon.
Exploit the power of digital modeling to understand all the opportunities over the asset lifecycle. Model the implications of new proposals for future adaptability.
•
•
•
Develop a dashboard of asset performance metrics that support the business case for investment. Combine specification benchmarks and in-use KPIs.
Measure the wider social and environmental value of the asset in its current and future uses. Align to the targets of partners including users and funders.
Acknowledge the value of longevity by highlighting enhancements to asset resilience.
•
•
•
5
Build and measure a benefits case
4
Identify repositioning opportunities
3
Track and adapt to changes in user demand
2
Identify and quantify the full range of risks
5
Build and measure a benefits case
4
Identify repositioning opportunities
3
Track and adapt to changes in user demand
2
Identify and quantify the full range of risks
1
Plan ahead for regulation and governance
•
•
•
Map the local timeline for developments in building design regulation, financial markets and reporting standards, including known changes and likely direction of travel.
Identify changes that will have a material impact on leasing, refinancing or asset valuation – e.g., new carbon intensity standards for loan portfolios.
Build mitigation steps into the long-term renew / reinvest / disposal asset management plan.
Screen across a wider range of risk types and timescales – e.g., climate change, health and well-being, and business risks. Consider risks to 2050 and beyond to account for long-term asset value implications.
Size the big risks – even if they are far in the future. Use the 80:20 rule to focus effort. Identify the mitigation steps that could be taken now with little impact.
Identify no-regret actions that can be taken as a part of planned investment programs to improve risk resilience – e.g., energy efficiency measures to reduce sky-high running costs.
•
•
•
Anticipate and follow market trends. Invest in understanding how tenant and user expectations are evolving. Build closer relationships with occupiers using flexible leasing models and opportunities for collaboration.
Use digital technologies to enhance the connection with your occupiers and investors – from BIM and digital twins to apps and virtual environments, use adaptable digital solutions to increase the attractiveness, flexibility, and value of your assets.
Understand how your buildings are used. Develop building intelligence capability including predictive analytics to track and anticipate building performance and user behaviors in real time.
•
•
•
Maximize the value of the location and the site. How will the location develop in the future? Could a change of use enhance value? Can the potential of a site be enhanced through a new approach?
Exploit the strengths of the existing asset – identify opportunities to reuse and extend the existing fabric. Maximize reuse of the fabric to minimize embodied carbon.
Exploit the power of digital modeling to understand all the opportunities over the asset lifecycle. Model the implications of new proposals for future adaptability.
•
•
•
Develop a dashboard of asset performance metrics that support the business case for investment. Combine specification benchmarks and in-use KPIs.
Measure the wider social and environmental value of the asset in its current and future uses. Align to the targets of partners including users and funders.
Acknowledge the value of longevity by highlighting enhancements to asset resilience.
•
•
•
Klik op de steden in de top 10 om meer te lezen over hun rangschikking. Download het volledige rapport als je wilt weten hoe jouw stad zich positioneert.
Back to the chart
Back to the chart
Back to the chart
Back to the chart
Back to the chart
Back to the chart
Back to the chart
Back to the chart
Back to the chart
Back to the chart
Back to the chart
Klik op de steden in de top 10 om meer te lezen over hun rangschikking. Download het volledige rapport als je wilt weten hoe jouw stad zich positioneert.
Plan ahead for regulation and governance
Plan ahead for regulation and governance
Track and adapt to changes in user demand
Identify repositioning opportunities
Build and measure a benefits case