Vis estimeret BNP og jobskabelse for 2030
Den grønne omstilling
Aldrende befolkninger
Den teknologiske revolution
vækstplatforme for Danmark
10
Bioteknologisk innovation
Digital sundhed og medicinsk udstyr
Robotteknologi og -automatisering
Software, AI og kvantecomputere
Power-to-X
Energiomdannelsesteknologien bag begrebet Power-to-X forventes at udgøre den næste store teknologi- og kapacitetsbølge i udviklingen af et fossilfrit samfund, og i 2030 forventes det globale marked for hydrogen alene at udgøre 4.800-6.500 mia. kr. Der er i dag annonceret mere end 20 Power-to-X-projekter i Danmark, hvilket giver Danmark gode forudsætninger for at skalere Power-to-X med succes og etablere sig som en global teknologihub og ’X’-eksportør til Europa.
+4.800 mia. kr.
globalt marked for hydrogren forventet i 2030
20
Power-to-X-projekter allerede annonceret i Danmark
Den grønne omstilling
Forrige
Power-to-X
Næste
Vedvarende energi, herunder vindenergi, er en forudsætning for at udfolde potentialet i flere af de vigtigste bæredygtige teknologier. Den globale efterspørgsel udgør et enormt marked og forventes at stige yderligere. Verdens førende teknologivirksomheder og -udviklere på vindenergi er hjemmehørende eller repræsenteret i Danmark omgivet af et stærkt økosystem med innovative aktører. Danmark har således et solidt fundament for videreudvikling og vidensdeling på området.
10%
årlig stigning forventet i global vindkapacitet frem mod 2030
2.000 GW
global vindkapacitet forventet i 2030
Den grønne omstilling
Vindenergi
Vindenergi
Bæredygtig transport
Transportsektoren står for en femtedel af de globale drivhusgasudledninger, hvilket skaber et enormt behov for målrettede, grønne løsninger. Den ”tunge” transport er stadig bagud i forhold til at nå klimaneutralitet i 2050. Danmark huser førende spillere i den internationale transportbranche og vil kunne lede den grønne omstilling gennem skalering af bæredygtige end-to-end transportløsninger, øget brug af digitale løsninger og øget transparens omkring CO2-udledninger.
20%
af verdens samlede CO2-udledninger kommer fra transportsektoren
Den grønne omstilling
Bæredygtig transport
Bæredygtige bygninger og byer
Vandteknologi
Bæredygtige fødevarer
Byggesektoren står for 40 % af verdens samlede CO2- udledninger og står over for en massiv grøn omstilling frem mod 2050. Danmark har sunde byggevirksomheder, der prioriterer bæredygtighed højt og har samtidig stærke vidensinstitutioner på området. Dette giver Danmark et stærkt udgangspunkt for at etablere en ledende markedsposition inden for bæredygtige materialer, komponenter og teknologier.
40%
af verdens samlede CO2-udledninger kommer fra byggesektoren
Den grønne omstilling
Bæredygtige bygninger og byer
3
klimapartnerskaber initieret af den danske stat med fokus på transport og logistik
+10.000 mia. kr.
globalt marked for bæredygtige byggeløsninger forventet i 2030
Det globale marked for bioteknologi har i dag en værdi på ~6.000 mia. kr. og forventes at vokse med ~7 % årligt frem mod 2030. En ny bølge af bioteknologisk innovation har et væsentligt potentiale for at revolutionere behandlings-og produktionsmetoder. Med en stærk bioteknologisk sektor med succesfulde virksomheder og ledende forskningsinstitutioner, har Danmark et unikt afsæt for at accelerere det fremtidige potentiale.
7%
årlig stigning forventet i markedet for bioteknologi frem mod 2030
45%
af den globale sygdomsbyrde kan addresseres vha. bioteknologi
Aldrende befolkninger
Bioteknologisk innovation
Der er behov for massive investeringer i vandteknologi-og infrastruktur for at undgå strukturel vandmangel i fremtiden. Danmark er i dag den næststørste eksportør af vandteknologi og rådgivning i Europa målt som andel af eksport, og dét land i verden med flest patenter indenfor vandteknologi per indbygger. Med en verdensledende vandsektor, er Danmark således unikt positioneret til at udvikle og skalere den næste generation af påkrævede innovative vandteknologier og samarbejdsmodeller.
40%
af verdens befolkning lever i vandfattige regioner
80%
af spildevandet forbliver urenset globalt
Den grønne omstilling
Vandteknologi
Efterspørgslen efter bæredygtige fødevarer stiger, samtidig med at behovet for at reducere drivhusgasudledninger fra sektoren øges. Landbruget står i dag for 22 % af den globale udledning af CO2e og konventionel fødevareproduktion har i dag et højt CO2-aftryk relativt til andre industrier. Danmark har en veltetableret, stor fødevareindustri med flere globale spillere og et velfungerende samarbejde med den veludviklede life science sektor, som kan fremme bæredygtig fødevareinnovation.
60%
forventet vækst i global fødevareproduktion frem mod 2050
2%
af Danmarks BNP stammer fra fødevareproduktion
Den grønne omstilling
Bæredygtige fødevarer
Med stigende sundhedsudgifter, som forventes at være næsten fordoblet til 108.000 mia. kr. i 2030 sammenlignet med i dag, står den globale sundhedsindustri med et uset momentum til at indføre nye digitale sundhedsløsninger. Kombinationen af stærke sundhedsvirksomheder, offentligt-privat samarbejde og sundhedsdata sætter Danmark i en solid position til at udvikle den næste generation af digitale sundhedsløsninger.
Fordobling
af globale sundhedsudgifter forventet frem mod 2030
Op mod 20%
besparelser forventet på globale sundhedsudgifter vha. digitale sundhedsteknologier
Aldrende befolkninger
Digital sundhed og medicinsk udstyr
Robotter spiller en nøglerolle i at løse fremtidens udfordringer med demografi og produktivitet, og der er en stigende efterspørgsel efter high-performance fleksible robotter, der kan løse komplekse opgaver. Danske virksomheder har en høj grad af robotadoption og Danmark har på rekordtid opbygget en verdensledende position inden for kollaborative robotter. Denne position kan udbygges gennem dedikeret teknologiudvikling og målrettet bred teknologiudbredelse.
13 %
årlig stigning forventet i det globale marked for robotteknologi frem mod 2030
#10
på den globale liste over højest tæthed af robotter indenfor produktionsvirksomheder
Den teknologiske revolution
Robotteknologi og -automatisering
Verden står sandsynligvis over for en ny bølge af digital omstilling, drevet særligt af hastigt fremskridt inden for kunstig intelligens, men også med muligheder inden for fx kvantecomputere. Danske virksomheder og forbrugere er blandt de hurtigste til at tage ny teknologi til sig, og Danmark har flere stærke positioner inden for softwareløsninger. Med de kommende teknologiske landvindinger er der dels mulighed for at udvikle den næste bølge af teknologiselskaber, hvor Danmark kan få en fordel inden for de industriklynger, hvor vi er stærke (fx GovTech, FinTech, CleanTech, LogTech mv.) og dels betydelige muligheder for at bygge bedre løsninger i de områder, der allerede er digitaliserede i dag.
11%
årlig stigning forventet i markedet for B2B-software frem mod 2030
Op mod 40%
af arbejdstimerne i Danmark kan automatiseres
Den teknologiske revolution
Software, AI og kvantecomputere