Hersteloperatie toeslagen
De informatie in deze module is ingericht op het ketenproces van de hersteloperatie. Het proces 'Brede ondersteuning' is voor gemeentelijk uitvoerders en beleidsmedewerkers. Voor gemeentelijke invorderaars en schuldhulpverleners is er het proces 'Brede schuldenaanpak'. U kunt wisselen tussen de processen. De onderdelen van het UHT-proces linken voor meer informatie naar de UHT-website. Inspiratie doet u op via het onderdeel Praktijksituaties.
Brede ondersteuning
Brede schuldenaanpak
Equis aut etur aut undis doluptatiae eostota sust aut laborehendem conet doloria
ketenproces
BREDE ONDERSTEUNING
Welkom op de pagina Brede ondersteuning door gemeenten. Klik op de gekleurde processtappen voor informatie voor de gemeentelijk uitvoerder en de beleidsmedewerker. Klik op de grijze processtappen voor een link naar de informatie van UHT.
Legenda
Financieel herstel door UHT
Urgentie
Gedupeerd
Niet gedupeerd (MIB)
Geen uitsluitsel gedupeerd of niet
Niet gedupeerd
Afronden brede ondersteuning op grond van SPUK
Mogelijk continueren reguliere dienstverlening
Einde publieke pauzeknop –invorderaar ontvangt gegevens
Opstarten invordering
Ondersteuning aan kinderen
Ondersteuning aan ex-toeslagpartners
Het driegesprek
Aanvang wettelijk moratorium
Kwijtschelden en betalen van schulden
Ontvangst gegevens
Contact opnemen
Invorderaar ontvangt gegevens - start publieke pauzeknop
Start brede ondersteuning
Aanvraag herbeoordeling kinderopvang-toeslag bij UHT
Eerste toets
Afronden brede ondersteuning
Einde publieke pauzeknop – invorderaar ontvangt gegevens
Integrale beoordeling
Nazorg
Aanvullende schade
Vorige
Volgende
Fase 1
Fase 2
Fase 3
Brede Ondersteuning
Indien Urgent
Ondersteuning aan nabestaanden
BREDE SCHULDENAANPAK
Welkom op de pagina Brede schuldenaanpak. Klik op de gekleurde processtappen voor informatie voor de gemeentelijk invorderaar en de schuldhulpverlener. Klik op de grijze processtappen voor een link naar de informatie van UHT.
Ontvangst gegevens wanneer ouder dit wenst
Contact opnemen met ouder
Aanvraag herbeoordeling kinderopvang bij UHT
Geen uitsluitsel
Ondersteuining aan kinderen
Ondersteuning aan ex-partners
Driegesprek
CWS
Toewijzing PZB'er en integrale beoordeling
Niet gedupeerd (VIB)
Het Driegesprek
Toekennen urgentie Soms is het noodzakelijk zijn om de Integrale Beoordeling bij UHT te prioriteren. Zowel UHT als de gemeente kan urgentie toewijzen. Voor versnelde beoordeling toetst UHT op de volgende criteria: > Is er sprake van terminale ziekte? > Is er sprake van executoriale verkoop of dreigende uitzetting huur of woonhuis? > Is er sprake van een onomkeerbare situatie? Beoordeelt u vanuit de gemeente de situatie van de ouder als zeer acuut en/of schrijnend? Bijvoorbeeld wanneer sprake is van meervoudige, ernstige problematiek die zonder interventie ernstige gevolgen heeft voor de ouder/het gezin. Dan kan de gemeente urgentie toe (laten) kennen. De status gedupeerd en/of de uit te keren compensatie biedt een oplossing voor schulden of de schrijnende situatie. Toets altijd op de volgende situatie(s) voor urgente behandeling: > Ouder heeft veel problemen op verschillende leefgebieden. Meerdere instanties zijn betrokken. Wanneer die niet kunnen helpen of voor een structurele oplossing uitsluitsel van de IB nodig is. > Ouders die aan het einde van hun Msnp of Wsnp traject zijn en het traject pas afgerond kan worden als er duidelijkheid is over de uitslag van de Integrale Beoordeling. > Ouders die een schuldregeling nodig hebben i.v.m. problematische schulden maar die niet worden toegelaten. > Ouders met (dreigende) uithuisgeplaatste kinderen. > Ouders heeft geen eigen woning en woont bij familie of op straat. > Dreigend faillissement onderneming van ouder. In deze situaties komt een ouder in aanmerking voor voorrang op het beoordelingsproces. Gemeenten gebruiken hiervoor het landelijke formulier toekennen urgentie. Dit is door de VNG verzonden aan de contactpersonen beleid. Urgentie of knelpunten op andere onderwerpen Het kan voorkomen dat versnelling nodig is op een ander vlak dan de Integrale Beoordeling meldt deze casus aan hersteloperatie@vng.nl.
Handreiking en FAQ VNG > FAQ: Urgentie
Gerelateerde informatie brede schuldenaanpak > Gegevensontvangst voor start publiek moratorium
Hoofdmenu
Aanvraag herbeoordeling kinderopvangtoeslag bij UHT
Wanneer er tussen 2005 en 2019 sprake is geweest van het stopzetten van kinderopvangtoeslag konden inwoners zich tot 31 december 2023 aanmelden voor een herbeoordeling kinderopvangtoeslag. De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) bekijkt of het stoppen en terugvorderen van kinderopvangtoeslag terecht en volgens de regels is gedaan.
Informatie ketenpartners > UHT: Aanmelden voor herstel
UITSLAG
Indien urgent
Ouders en ex-toeslagpartners kunnen bij UHT aangeven dat zij ondersteuning wensen van hun gemeente. De gegevens van ouders worden gedeeld via een beveiligd portaal waarna de gemeente contact opneemt voor een hulpaanbod. Volwassen kinderen dienen direct contact op te nemen met de gemeente. Gemeenten verifieren via het Serviceteam Gemeenten of een kind van een gedupeerde ouder betreft met recht op brede ondersteuning.
Handreiking en FAQ VNG > Handreiking: Gegevensverwerking van aangemelde ouders (Pdf, 577 kB) > FAQ: Gegevensuitwisseling Informatie ketenpartners > UHT: Toelichting op gegevenslevering aan gemeenten, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen > Belastingdienst: Gebruikersinstructie gegevensportaal Belastingdienst > UHT: Gegevens delen
Gerelateerde informatie brede schuldenaanpak > Invorderaar ontvangt gegevens - start publieke pauzeknop
Bij ontvangst van contactgegevens van ouders neemt de gemeente contact op. Samen met ouders wordt de hulpbehoefte geïnventariseerd. Welke hulp nodig is voor het kunnen maken van een nieuwe start wordt opgenomen in een plan van aanpak.
Handreiking en FAQ VNG > Handreiking: Gebruik gegevens van aangemelde ouders (Pdf, 577 kB) > FAQ: Brede ondersteuning Formats > Schriftelijk contact leggen met ouders (docx, 2.5 MB) Presentaties (be)spreekuren > Slideshare VNG (be)spreekuren hersteloperatie Informatie ketenpartners > UHT: Aanmelden als mogelijk gedupeerde ouder
Ouders/kinderen kunnen zich aanmelden bij hun gemeente voor brede ondersteuning. Samen met hen wordt de hulpbehoefte geïnventariseerd. De hulp die nodig is wordt altijd opgenomen in een plan van aanpak. Gemeenten bieden hulp aan (mogelijk) gedupeerde ouders en hun gezin, erkende ex-toeslagpartners en hun gezin, zelfstandig wonende volwassen kinderen die de kindregeling hebben ontvangen en erkend nabestaanden.
Handreikingen VNG > Uitgangspunten brede ondersteuning en plan van aanpak (Pdf, 546 kb) > Handreiking: 'Hoe organiseer je het?' (pdf, 540 kb) > Handreiking: Grip op grote geldbedragen (Pdf, 164 kB) > Handreiking: Gedupeerde ouders met uithuisgeplaatste kinderen (Pdf, 258 kB) > Ouders in het buitenland (Pdf, 1.2 MB) Ouderinitiatieven en ervaringsdeskundigen > Handreiking: Werken met ervaring als bron van kennis (Pdf, 1007 kB) > E-magazine ouderinitiatieven FAQ VNG > Brede ondersteuning > Gedupeerde ouders met uithuisgeplaatste kinderen > Ouders in het buitenland > Spuk brede ondersteuning Formats > Flyer: Uw gemeente helpt u verder (Pdf, 142 kB) > Format beschikking en plan van aanpak (docx, 91 kB) > Toolkit Communicatie Presentaties (be)spreekuren > Slideshare VNG (be)spreekuren hersteloperatie > Tips en voorbeelden lokale aanpak Informatie ketenpartners > Het Ondersteuningsteam > Rijksoverheid: Ondersteuning aan ouders in het buitenland > NIBUD: Budgetcursus 'Slim met geld' voor gedupeerde ouders > Stichting lotgenotencontact
Om te bepalen of aangemelde ouders recht hebben op de Catshuisregeling doet UHT een eerste toets. Het team Informatie en Contact van UHT stelt de aangemelde ouder telefonisch en daarna met een beschikking op de hoogte van de uitkomst. Serviceteam voor gemeenten Voor uitvoerders van de brede ondersteuning is het Serviceteam Gemeenten beschikbaar voor vragen vanuit gemeenten via 0800 - 2358358 + de belcode. De belcode aan uw gemeente beschikbaar gesteld per mail. Belt u samen met de ouder/het kind, dan kan deze de verificatievragen beantwoorden. Voor het opvragen van statusinformatie zonder aanwezigheid van de ouder/het kind is de voor iedere gemeente unieke kantoorcode nodig. De gemeentecodes zijn gedeeld via het gegevensportaal van UHT en worden ieder half jaar vernieuwd.
Informatie ketenpartners > UHT: Van aanmelding tot uitbetaling > UHT: Catshuisregeling
MOGELIJKE UITKOMST
Gedupeerd: ondersteuning aan kinderen
Zodra de aanmelder erkend wordt als gedupeerde ouder is de kindregeling van toepassing. Kinderen van gedupeerde ouders ontvangen een financiële tegemoetkoming en komen in aanmerking voor brede ondersteuning. Gemeenten bieden kinderen ondersteuning aan die deel uitmaken van het gezin van (mogelijk) gedupeerde ouders en zelfstandig wonende kinderen. Problematische (saneerbare) schulden van kinderen worden via het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod opgelost.
Handreiking en FAQ VNG > Handreiking: kindregeling (Pdf, 848 kB) > Handreiking: aanv. schuldhulpverleningsaanbod kindregeling (Pdf 630 kB) > Factsheet DUO Kindregeling (Pdf, 6,6 mB) > FAQ: kindregeling en aanv.schuldh.aanbod Formats > Toolkit Communicatie > Werkwijze verzending contactflyer UHT (Pdf 1,2mB) Informatie ketenpartners > UHT: Kindregeling > UHT: Kindregeling voor jou > UHT: Brieven aan kinderen en ouders > UHT: Controleren of aanmelden nodig is
Gerelateerde informatie brede schuldenaanpak > Niet van toepassing
Gedupeerd: Ondersteuning aan ex-toeslagpartners
De regeling voor ex-toeslagpartners bevat een erkenning van gedupeerheid, een compensatiebedrag van € 10.000,-, een schuldenaanpak, de mogelijkheid tot aanvullende compensatie op basis van werkelijke schade en het recht op brede ondersteuning. Gemeenten ondersteunen erkend gedupeerde ex-toeslagpartners en kinderen die deel uitmaken van het huidige gezin. Ex-toeslagpartners kunnen zich aanmelden bij UHT. In het najaar 2024 worden aanvragen van zelfmelders in behandeling genomen door UHT.
Handreiking en FAQ VNG > Handreiking ex-toeslagpartner (Pdf, 957kb) > FAQ: ex-toeslagpartner Informatie ketenpartners > UHT: Informatie voor ex-partners > SBN: Indienen private schulden
Gerelateerde informatie brede schuldenaanpak > Kwijtschelden en betalen van schulden
De Wet hersteloperatie toeslagen bevat een regeling voor nabestaanden van overleden aanvragers en overleden kinderen. UHT voert de regeling uit voor nabestaanden. Nabestaanden en hun gezin kunnen gebruik maken van brede ondersteuning van gemeenten.
Handreiking en FAQ VNG > FAQ: Brede ondersteuning Informatie ketenpartners > UHT: Nabestaandenregeling
Een driegesprek is (meestal) een fysiek gesprek met de gedupeerde ouder, de gemeente en de PZB-er. Het driegesprek kan via de gemeente worden aangevraagd via het serviceteam gemeenten bij UHT. Op het moment dat de ouder een PZB-er toegekend krijgt bij de integrale beoordeling (IB) kan het driegesprek plaatsvinden. De ouder bepaalt wat tijdens het driegesprek besproken wordt. Er is ruimte voor wat de ouder heeft meegemaakt, antwoorden op vragen, uitleg van een regeling of een besluit van UHT. De gemeente coördineert de afspraak, in overleg met de gedupeerde ouder en UHT. Ook de PZB-er vraagt aan de ouder of deze samen met de gemeente in gesprek wil. In dat geval wordt via UHT contact met de gemeente gelegd voor de afspraak.
Handreiking en FAQ VNG > Handreiking driegesprekken (Pdf, 609 kB) > FAQ: Driegesprek Informatie ketenpartners > UHT: Het driegesprek
Integrale beoordeling UHT voert voor iedereen een integrale beoordeling uit. Een persoonlijk zaakbehandelaar (PZB-er) is het aanspreekpunt voor ouders tijdens de integrale beoordeling. De PZB-er spreekt met ouders, licht berekeningen en de beschikking toe. Serviceteam voor gemeenten Voor uitvoerders van de brede ondersteuning is UHT telefonisch beschikbaar voor vragen vanuit gemeenten. Contact verloopt via het serviceteam gemeenten (0800 - 2358358 + belcode). De belcode is bij de start van deze werkwijze beschikbaar gesteld per email. Als gebeld wordt met de rechthebbende, dan kan deze persoon de verificatievragen beantwoorden. Voor het opvragen van statusinformatie zonder aanwezigheid van de rechthebbende is de voor iedere gemeente unieke kantoorcode nodig. De gemeentecodes zijn gedeeld via het gegevensportaal van de Belastingdienst en worden ieder half jaar vernieuwd.
Informatie ketenpartners > UHT: Van aanmelding tot uitbetaling
Wanneer een ouder meer schade heeft dan uitgekeerd is na de integrale beoordeling door UHT zijn er verschillende mogelijkheden om een aanvulling op de schadeuitkering aan te vragen. 1. Via de Commissie Werkelijke Schade (CWS) 2. Via de regieroute VSO van het Ministerie van Financiën 3. Via de Stichting Gelijkwaardig Herstel (SGH) In de brochure van Directoraat Generaal Herstel (DGH) worden de verschillende mogelijkheden toegelicht.
Informatie ketenpartners > Website werkelijke Schade > Brochure aanvullende schaderoutes > Stichting Gelijkwaardig Herstel
Als de doelen uit het plan van aanpak behaald zijn, is er ruimte voor nazorg. Als blijkt dat er aanvullend hulpverlening nodig is, wordt gekeken wat vanuit de brede ondersteuning ingezet kan worden in lijn met de doelen in het plan van aanpak. Wanneer er structureel ondersteuning nodig is kan deze geboden worden vanuit het reguliere domein. De overdracht naar reguliere dienstverlening maakt onderdeel uit van de brede ondersteuning.
Handreiking en FAQ VNG > Handreiking: Nazorg vanuit de brede ondersteuning (Pdf, 137 kB) > FAQ: Nazorg Presentaties (be)spreekuren > Slideshare VNG (be)spreekuren hersteloperatie Informatie ketenpartners > UHT: Van aanmelding tot uitbetaling
integrale beoordeling
UHT voert voor iedereen een integrale beoordeling uit. Een persoonlijk zaakbehandelaar (PZB-er) is het aanspreekpunt voor ouders tijdens de integrale beoordeling. De PZB-er spreekt met ouders, licht berekeningen en de beschikking toe. Maatwerk integrale beoordeling waar passend UHT werkt continue aan het versnellen en verbeteren van het financieel herstelproces. In een aantal situaties wordt de afhandeling van specifieke doelgroepen in een versneld beoordelingsproces beoordeeld. Zo kunnen ouders sneller geholpen worden. Serviceteam voor gemeenten Voor uitvoerders van de brede ondersteuning is het Serviceteam Gemeenten beschikbaar voor vragen vanuit gemeenten via 0800 - 2358358 + de belcode. De belcode aan uw gemeente beschikbaar gesteld per mail. Belt u samen met de ouder/het kind, dan kan deze de verificatievragen beantwoorden. Voor het opvragen van statusinformatie zonder aanwezigheid van de ouder/het kind is de voor iedere gemeente unieke kantoorcode nodig. De gemeentecodes zijn gedeeld via het gegevensportaal van UHT en worden ieder half jaar vernieuwd.
Handreiking en FAQ VNG > Handreiking: kindregeling (Pdf, 848 Kb) > Handreiking: aanv. schuldhulpverleningsaanbod kindregeling (Pdf, 630 Kb) > FAQ: Factsheet DUO Kindregeling (Pdf 6,6 mB) > FAQ: kindregeling en aanv.schuldh.aanbod Formats > Toolkit Communicatie > Werkwijze verzending contactflyer UHT (Pdf 1,2mb) Informatie ketenpartners > UHT: Kindregeling > UHT: Kindregeling voor jou > UHT: Brieven aan kinderen en ouders > UHT: Controleren of aanmelden nodig is
AFRONDEN BREDE ONDERSTEUNING
Gemeenten krijgen via het gegevensportaal informatie over inwoners met een negatieve beschikking integrale beoordeling (IB) van UHT. Er zijn afspraken over de termijnen en manier waarop de brede ondersteuning wordt afgerond. Als een inwoner nog ondersteuning nodig heeft, komt die vanuit reguliere dienstverlening.
Gerelateerde informatie brede schuldenaanpak > Einde publieke pauzeknop - invorderaar ontvangt gegevens
Handreiking en FAQ VNG > Handreiking: Impact ontvangst niet gedupeerde ouders (Pdf, 481 kB) Presentaties (be)spreekuren > Slideshare VNG (be)spreekuren hersteloperatie > Dienstverlening aan niet-gedupeerde ouders obv de Wgs Informatie ketenpartners > UHT: Getoetst, maar niet gedupeerd. En nu? > UHT: Wat als we u laten weten dat u niet gedupeerd bent.
Als een inwoner niet erkend wordt als gedupeerd, dan kan deze mogelijk nog wel hulp nodig hebben. Dienstverlening door de gemeente gebeurt dan op basis van reguliere wet- en regelgeving - die geldt voor alle inwoners van een gemeente.
Gerelateerde informatie brede schuldenaanpak > Opstarten invordering
Presentaties (be)spreekuren > Slideshare VNG (be)spreekuren hersteloperatie > Dienstverlening aan niet-gedupeerde ouders obv de Wgs Informatie ketenpartners > UHT: Getoetst, maar niet gedupeerd. En nu? > UHT: Wat als we u laten weten dat u niet gedupeerd bent.
AFRONDEN BREDE ONDERSTEUNING OP GROND VAN Spuk
Gemeenten krijgen via het gegevensportaal informatie over inwoners met een negatieve beschikking van UHT. Er zijn afspraken over de termijnen en manier waarop de brede ondersteuning wordt afgerond. De impact kan groot zijn door het wegvallen van het publiek moratorium. Als een inwoner nog ondersteuning nodig heeft, komt die vanuit reguliere middelen.
Handreiking en FAQ VNG > Handreiking: Impact ontvangst niet gedupeerde ouders (Pdf, 137 kB) Presentaties (be)spreekuren > Slideshare VNG (be)spreekuren hersteloperatie > Dienstverlening aan niet-gedupeerde ouders obv de Wgs Informatie ketenpartners > UHT: Getoetst, maar niet gedupeerd. En nu?
Gerelateerde informatie brede schuldenaanpak > Einde publieke pauzeknop - invorderaar ontvangt gegevens > Opstarten invordering
Als een inwoner niet erkend wordt als gedupeerd, dan kan deze mogelijk wel ondersteuning ontvangen. Dienstverlening door de gemeente gebeurt dan op basis van reguliere wet- en regelgeving - die geldt voor alle inwoners van een gemeente.
Na aanmelding bij UHT worden de gegevens van ouder en huidige toeslagpartner via het gegevensportaal van de Belastingdienst gedeeld met publieke schuldeisers (UWV, CJIB, de Belastingdienst, SVB, CAK, LBIO, DUO, gemeenten en waterschappen). De invordering wordt gepauzeerd voor schulden die in aanmerking komen voor kwijtschelden wanneer de aanvrager gedupeerd blijkt.
Handreiking en FAQ VNG > Handreiking: Publieke pauzeknop en wettelijk moratorium (Pdf, 1.089 kB) > FAQ: Pauzeknop en moratorium > FAQ: Gegevensuitwisseling Formats > Brieven aan ouders met uitleg en hanteren moratorium (docx, 86 kB) Informatie ketenpartners > UHT: Toelichting op gegevenslevering aan gemeenten, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen > Belastingdienst: Gebruikersinstructie gegevensportaal Belastingdienst > UHT: Gegevens delen
Gerelateerde informatie brede ondersteuning > Ontvangst gegevens ouders wanneer de ouder dit wenst > Contact opnemen met de ouder > Start brede ondersteuning
Vanaf het moment van uitbetalen van de compensatie (na de eerste toets of integrale beoordeling) treedt de wettelijke afkoelingsperiode van 1 jaar in werking. Dit moratorium geldt voor alle publieke en private opeisbare schulden. De gedupeerde ouder en toeslagpartner dienen binnen een half jaar opeisbare private schulden in te dienen bij SBN. Het moratorium is van toepassing, maar opeisbare schulden die buiten de reikwijdte van de schuldenaanpak vallen moeten worden betaald door de gedupeerde ouder en de toeslagpartner.
Handreiking en FAQ VNG > Handreiking: Publieke pauzeknop en wettelijk moratorium (Pdf, 1.089 kB) > FAQ: Pauzeknop en moratorium Formats > Brieven aan ouders met uitleg en hanteren moratorium (docx, 86 kB) Informatie ketenpartners > Artikel 49i Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen > UHT: Toelichting op gegevenslevering aan gemeenten, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen > Belastingdienst: Gebruikersinstructie gegevensportaal Belastingdienst > UHT: Gegevens delen
Gerelateerde informatie brede ondersteuning > Start brede ondersteuning
Er is een schuldenaanpak voor gedupeerde ouders diens toeslagpartner en erkend ex-toeslagpartners. Binnen de reikwijdte van de regeling worden publieke schulden kwijtgescholden en opeisbare private schulden opgelost. De reikwijdte peildatum voor publieke schulden loopt t/m 31 december 2020 en voor private schulden t/m 31 mei 2021.
Handreiking en FAQ VNG > Handreiking: Kwijtschelden publieke schulden (Pdf, 1.7 mB) > Handreiking: Private schulden en ondersteuning aan gedupeerde ouders (Pdf, 708 kB) > Handreiking: Beëindigen Msnp-traject (Pdf, 789 kB) > Handreiking: aanv. schuldhulpverleningsaanbod kindregeling > FAQ: Publieke schulden > FAQ: Private schulden > FAQ: Beëindigen schuldregelingen > FAQ: Zakelijke schulden > FAQ: kindregeling aanv.schuldh.aanbod Formats > Beschikking kwijtschelden (docx, 30 kB) > Aanvraagformulier voor beëindigen schuldbemiddeling (docx, 27 kB) > Aanvraagformulier voor beëindigen saneringskrediet (docx, 29 kB) > Brief aan inwoner - schulden die u nog moet betalen (docx, 41 kB) > Brief aan private schuldeisers Msnp - schuld betaald (docx, 39 kB) > Format brief verwijderen BKR registratie (docx, 24kB) Informatie ketenpartners > UHT: Onze schuldenaanpak > SBN: Indienen private schulden > Schuldenwijzer: Overzicht schuldenlast met beslag
UHT voert voor iedereen een integrale beoordeling uit. Een persoonlijk zaakbehandelaar (PZB-er) is het aanspreekpunt voor ouders tijdens de integrale beoordeling. De PZB-er spreekt met ouders, licht berekeningen en de beschikking toe. Serviceteam voor gemeenten Voor uitvoerders van de brede ondersteuning is het Serviceteam Gemeenten beschikbaar voor vragen vanuit gemeenten via 0800 - 2358358 + de belcode. De belcode aan uw gemeente beschikbaar gesteld per mail. Belt u samen met de ouder/het kind, dan kan deze de verificatievragen beantwoorden. Voor het opvragen van statusinformatie zonder aanwezigheid van de ouder/het kind is de voor iedere gemeente unieke kantoorcode nodig. De gemeentecodes zijn gedeeld via het gegevensportaal van UHT en worden ieder half jaar vernieuwd.
Handreiking en FAQ VNG > Handreiking: Kwijtschelden publieke schulden (Pdf, 1.7 MB) > Handreiking: Private schulden en ondersteuning aan gedupeerde ouders (Pdf, 708 kB) > Handreiking: Beëindigen Msnp-traject (Pdf, 789 kB) > Handreiking: aanv. schuldhulpverleningsaanbod kindregeling > FAQ: Publieke schulden > FAQ: Private schulden > FAQ: Beëindigen schuldregelingen > FAQ: Zakelijke schulden Formats > Beschikking kwijtschelden (docx, 30 kB) > Aanvraagformulier voor beëindigen schuldbemiddeling (docx, 27 kB) > Aanvraagformulier voor beëindigen saneringskrediet (docx, 29 kB) > Brief aan inwoner - schulden die u nog moet betalen (docx, 41 kB) > Brief aan private schuldeisers MSNP - schuld betaald (docx, 39 kB) > Format brief verwijderen BKR registratie (docx, 24kB) Informatie ketenpartners > UHT: Onze schuldenaanpak > SBN: Indienen private schulden > Schuldenwijzer: Overzicht schuldenlast met beslag
Als een inwoner niet erkend wordt als gedupeerd, dan eindigt de publieke pauzeknop. Gemeentelijk invorderaars worden hierover geïnformeerd via het gegevensportaal van de Belastingdienst. Zijn er schulden gepauzeerd? Dan wordt de invordering na een acclimatiseringsfase van 4 weken hervat.
Gerelateerde informatie brede ondersteuning > Afronden brede ondersteuning op grond van SPUK > Mogelijk continueren reguliere dienstverlening
Handreiking en FAQ VNG > Handreiking: Publieke pauzeknop en wettelijk moratorium (Pdf, 1.089 kB) > Handreiking: Gebruik gedeelde gegevens van aangemelde ouders (Pdf, 577 kB) > FAQ: Gegevensuitwisseling Presentaties (be)spreekuren > Slideshare VNG (be)spreekuren hersteloperatie > Special belastingsamenwerkingen en opstarten invordering > Opstarten invordering niet-gedupeerd Informatie ketenpartners > UHT: Toelichting op gegevenslevering aan gemeenten, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen > Belastingdienst: Gebruikersinstructie gegevensportaal Belastingdienst > UHT: Gegevens delen
Als een inwoner niet erkend wordt als gedupeerde ouder, dan eindigt de publieke pauzeknop. Zijn er schulden gepauzeerd bij de aanvrager of toeslagpartner? Dan wordt de invordering na een acclimatiseringsfase van 4 weken hervat.
Handreiking en FAQ VNG > Handreiking: Impact ontvangst niet gedupeerde ouders (Pdf, 434 kB) Formats > Brieven aan inwoners - opstarten invordering wanneer niet gedupeerd (docx, 49 kB) > Brochure niet gedupeerd (printversie) (Pdf, 2.2 MB) > Brochure niet gedupeerd (online versie) (Pdf 1.513 kB) Presentaties (be)spreekuren > Slideshare VNG (be)spreekuren hersteloperatie > Special belastingsamenwerkingen en opstarten invordering > Opstarten invordering niet-gedupeerd Informatie ketenpartners > UHT: Getoetst, maar niet gedupeerd. En nu? > UHT: Wat als we u laten weten dat u niet gedupeerd bent.
Gerelateerde informatie brede ondersteuning > Afronden brede ondersteuning > Mogelijk continueren reguliere dienstverlening