LEES MEER
Op basis van de verschillende wijkkenmerken, demografische samenstelling en beschikbare lokale data is al veel te zeggen over de aandachtspunten per wijk. Maar hoe verhouden de verschillende opgaven zich tot elkaar? Hoe verhoudt de perceptie van bewoners zich tot de werkelijke staat van de wijk? Ofwel: Hoe breng je deze informatie met elkaar in verband om de prioriteiten per wijk te bepalen en om tot slimme, integrale oplossingen te komen.
Hoe staat de wijk er voor?
Waar werkt u als Gemeente aan?
Om definitie te geven aan een ‘toekomstbestendige wijk’ is het essentieel om te weten wat de huidige staat van de wijk is. Stantec kan helpen om een betrouwbaar en integraal totaalbeeld van een wijk te maken door de staat van de wijk objectief te meten aan de hand van indicatoren voor zes thema’s. Op een schaal van -5 tot +5 wordt een set van variabelen gescoord, waarbij de 0 staat voor de gezamenlijk bepaalde norm. Daarvoor gebruiken we landelijk én lokaal beschikbare data.
Door ook de bewoners te vragen hoe zij tegen de staat van hun wijk aankijken, ontstaat een betrouwbaar en integraal totaalbeeld van de opgave per thema. Dit zorgt voor een breed-gedragen inzicht in hoe ‘toekomstbestendig’ de wijk nu is.
Nulmeting
Stap 1
Hoe Stantec kan helpen
Projectreferentie
LEES MEER
De opgaven uit het klimaatakkoord zijn helder: In 2030 komt 70 procent van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen en in 2050 is het energiesysteem in Nederland CO2-emissievrij. Maar wat betekent dat voor uw gemeente en hoe vertaalt u dit in een opgave en haalbare en betaalbare aanpak op wijkniveau? Hoe kiest u voor een optimale mix van maatregelen en welke impact is haalbaar door maatregelen op wijkniveau? Binnen het thema Energie wordt concreet antwoord gegeven op deze vragen.
Energie
thema
Projectreferentie
LEES MEer
Een toekomstbestendige wijk kenmerkt zich door ruimte voor natuur en biodiversiteit, voldoende lucht-, water- en bodemkwaliteit en beperkte hinder door licht, geur en geluid. Maar wat heeft nu de meeste impact op de milieukwaliteit in de wijken? Binnen het thema Milieukwaliteit wordt dit inzichtelijk gemaakt en wordt in beeld gebracht met welke maatregelen in de wijk hier concreet aan kan worden bijgedragen.
Milieukwaliteit
thema
In gemeentelijke visies- en programma’s zijn doelen gesteld voor de fysieke leefomgeving. Maar hoe zorgt u ervoor dat de doelstellingen tussen opgaven en thema’s onderling vergelijkbaar zijn, leiden tot de juiste prioritering en niet direct voorsorteren op een oplossing? En dat er voldoende draagvlak is voor de gestelde doelen?
Uw ambities voor de toekomst?
Waar werkt u als Gemeente aan?
Op basis van de score uit de nulmeting per thema gaan we met bestuurders, ambtenaren en bewoners in gesprek welke doelen voor een wijk gesteld kunnen worden. Denk daarbij aan de hoeveelheid restafval per huishouden of de nabijheid van openbaar groen.
Door de vergelijking tussen de nulmeting en de doelen maken we de opgaven inzichtelijk. Op basis hiervan kan worden bepaald met welke opgaven daadwerkelijk samen aan de slag wordt gegaan om te werken aan een toekomstbestendige wijk.
Doelen stellen
Stap 2
Hoe Stantec kan helpen
Naar stap 2
LEES MEER
Naar stap 2
LEES MEER
Naar stap 3
LEES MEER
Naar stap 3
Projectreferentie
LEES MEer
De bewoners maken de wijk. In een Wijk van de Toekomst zijn de voorzieningen en inrichting van de openbare ruimte afgestemd op de (toekomstige) bewoners. Zijn er bijvoorbeeld voldoende voorzieningen aanwezig in en rondom de wijk? Hoe ervaren de bewoners dit? En welke kansen zijn er om de leefomgeving zo in te richten dat het de gezondheid stimuleert? Binnen het thema Leefbaarheid en Gezondheid wordt dit in beeld gebracht.
Leefbaarheid & Gezondheid
thema
LEES MEER
Naar stap 4
Door projecten voortvloeiend uit de omgevingsvisie, transitievisie warmte en het beheer van de openbare ruimte werkt u binnen de gemeente gestructureerd aan de verbetering van de wijk. Maar wordt er binnen ieder project voldoende gedacht aan koppelkansen met andere thema's binnen het fysieke of juist sociale domein? Is de projectaanpak gericht op het slim combineren van functies, opgaven en meervoudig gebruik van de ruimte?
Kansen voor integrale oplossingen?
Waar werkt u als Gemeente aan?
LEES MEER
Naar stap 4
Voor de belangrijkste thema's gaan we samen aan de slag. Onze adviseurs adviseren maatregelen die passen bij de kenmerken van de wijk (fysiek, demografisch, budgettair). De focus ligt daarbij op het maximaal versterken van de toekomstbestendigheid van de wijk door ook de afhankelijkheden en complementariteit tussen maatregelen in kaart te brengen. Het advies bestaat uit verschillende scenario’s, gepresenteerd in overzichtelijke online portalen. Zo kunt u, desgewenst in samenspraak met bewoners, weloverwogen keuzes maken.
Adviesmodules en maatregelen
Stap 3
Hoe Stantec kan helpen
Projectreferentie
LEES MEer
Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor onze (leef)omgeving. Een gezonde, groene en robuuste leefomgeving moet ervoor zorgen dat de leefomgeving aantrekkelijk blijft bij hitte en hevige neerslag; tegelijk moet deze langere periodes van relatieve droogte kunnen weerstaan. Maar hoe klimaatbestendig zijn de woonwijken op dit moment? Aan welke knoppen kan worden gedraaid om ervoor te zorgen dat de woonwijken klimaatbestendig worden? En kan resultaat vooral worden bereikt door te investeren in de openbare ruimte, liggen de meeste kansen op de particuliere gronden of is een combinatie hiervan optimaal? Binnen het thema Klimaatadaptatie wordt concreet antwoord gegeven op deze vragen.
Klimaatadaptatie
thema
Projectreferentie
LEES MEer
Lokaal op een concrete manier invulling geven aan de transitie van afval naar grondstof, is één van de grote uitdagingen waar gemeenten op dit moment voor staan. Vrijwel alle Nederlandse gemeenten worstelen met het voldoen aan de landelijk gestelde doelen. De kenmerken van de wijken en de samenwerking met lokale initiatiefnemers zijn mede bepalend voor het succes van het afvalbeleid. Hoe de circulariteitsdoelen kunnen worden behaald door een wijkgerichte aanpak is waar we ons binnen dit thema met u op richten.
Circulariteit
thema
1
2
3
Projectreferentie
LEES MEer
Een toekomstbestendige wijk biedt toegang tot veilige, betaalbare en duurzame vervoerssystemen voor iedereen. Denk aan verkeersveiligheid, toegang tot openbaar vervoer, deelvoertuigen en weinig parkeer- en filedruk. Maar hoe passend is de inrichting van de mobiliteit binnen wijken op dit moment? En welke maatregelen zijn, rekening houdend met de transitie naar duurzame mobiliteit, nu geschikt? Hierop wordt binnen het thema Mobiliteit inzicht in gegeven.
Mobiliteit
thema
LEES MEER
Naar stap 5
Wanneer duidelijk is welk stappen gezet gaan worden om wijken toekomstbestendig te maken, kan met de uitvoering worden gestart. Onze adviseurs kunnen u ondersteunen met het opstellen van bijvoorbeeld een Programma van uitvoering, uitvoeringsontwerp en het omgevingsmanagement. Opgaven die meer ingrijpend zijn kunnen we samen met u vertalen in bijvoorbeeld een Programma zoals bedoeld onder de Omgevingswet.
Zo stijgen de wijken op de maatlat en komen we samen stap voor stap tot de Wijk van de Toekomst.
Implementatie maatregelen
Stap 4
Hoe Stantec kan helpen
4
LEES MEER
Nieuws
Projecten
Het programma Wijken van de Toekomst is pas een succes op het moment dat de wijk aantoonbaar toekomstbestendiger is geworden, in lijn met de doelen die met alle stakeholders zijn gesteld.
Om hier grip op te krijgen kunnen we de thema's opnieuw scoren en ook de bewoners opnieuw vragen te reflecteren op de staat van de wijk.
Zo krijgen we een exact beeld van de voortgang die we hebben gerealiseerd in de samenwerking tussen u, de organisaties om u heen, de bewoners en Stantec!
Effectmeting
Stap 5
Hoe Stantec kan helpen
5
LEES MEER
Naar stap 3
In nauwe samenspraak met onder andere uw beleidsadviseurs, afdelingen en bewoners zet u doelstellingen neer ter bevordering van de toekomstbestendigheid van de wijk. Maar hoe zorgt u ervoor dat de doelstellingen tussen thema’s onderling vergelijkbaar zijn, leiden tot de juiste prioritering en het vinden van integrale oplossingen stimuleren?
Uw ambities voor de toekomst?
Waar werkt u als Gemeente aan?
LEES MEER
Naar stap 3
In deze stap bepalen we welke prestatienormen u als gemeente stelt voor het toekomstbestendig maken van de verschillende woonwijken. We gaan hierbij uit van reeds geformuleerde doelen en vullen die waar nodig samen met u en de belanghebbenden in de wijk aan. We vertalen de doelen naar een score per variabele op dezelfde -5 tot +5 schaal als gehanteerd voor de nulmeting.
Door de scores van de nulmeting af te trekken van de doelscores ontstaat een beeld van de opgave. De opgaven tussen thema’s zijn onderling vergelijkbaar, waardoor een solide basis ontstaat voor integraal advies over wijkspecifieke maatregelen.
Doelen stellen
Stap 2
Hoe Stantec kan helpen
LEES MEER
Naar stap 4
Maatregelen ter verbetering van de toekomstbestendigheid van de wijk worden continu geïnitieerd door de verschillende afdelingen binnen uw organisatie. Maar wordt er bij iedere maatregel maximaal gedacht aan koppelkansen, combineren van functies en meervoudig gebruik van de ruimte?
Kansen voor integrale oplossingen?
Waar werkt u als Gemeente aan?
LEES MEER
Naar stap 4
Uitgaande van de geïnventariseerde opgaven per thema bepaalt u voor welke thema’s wijkspecifiek advies het meest bijdraagt. Op basis van de unieke kenmerken van de wijk (fysiek, demografisch, budgettair) werken we aan maatregelen die het best passen bij de behoeften van de bewoners en per thema het meest bijdragen aan de toekomstbestendigheid van de wijk of buurt.
Daarbij worden ook de afhankelijkheden en complementariteit tussen maatregelen in kaart gebracht. Het advies bestaat uit verschillende scenario’s, gepresenteerd in overzichtelijke online portalen. Zo kunt u, desgewenst in samenspraak met bewoners, weloverwogen keuzes maken.
Adviesmodules & maatregelen
Stap 3
Hoe Stantec kan helpen
LEES MEER
Naar stap 5
Wanneer duidelijk is welk stappen gezet gaan worden om wijken toekomstbestendig te maken, kan met de uitvoering worden gestart. Onze adviseurs kunnen u ondersteunen met het opstellen van bijvoorbeeld een Programma van uitvoering en het omgevingsmanagement. Stappen die meer ingrijpend zijn kunnen we samen met u vertalen in bijvoorbeeld een Programma zoals bedoeld onder de Omgevingswet. Zo stijgen de wijken op de maatlat en komen we samen stap voor stap tot de Wijken van de Toekomst.
Implementatie maatregelen
Stap 4
Hoe Stantec kan helpen
Het programma is pas een succes op het moment dat duidelijk is dat de maatregelen hebben geleid tot een betere score per thema. Op een termijn waarop effect van de maatregelen te verwachten is voeren we een nieuwe meting uit op alle variabelen per thema. Zo krijgen we een exact beeld van de voortgang die we hebben gerealiseerd in de samenwerking tussen u, de organisaties om u heen, de bewoners en Stantec!
Effectmeting
Stap 5
Hoe Stantec kan helpen
In een Wijk van de Toekomst is er geen sprake van een grote milieubelasting en is er ruimte voor natuur. Een goede lucht-, water- en bodemkwaliteit, de afwezigheid van licht-, geur- en geluidshinder zijn randvoorwaarden voor een toekomstbestendige wijk. De leefomgeving dient hierin te worden beschermd. Daarnaast is het belangrijk ruimte te geven aan de natuur en de randvoorwaarden voor biodiversiteit in de wijk in te vullen. Maar wat heeft nu het meeste impact op de milieukwaliteit in de wijken? Binnen het thema ‘milieukwaliteit’ wordt dit inzichtelijk gemaakt en wordt in beeld gebracht met welke maatregelen in de wijk hier concreet aan kan worden bijgedragen.
Milieukwaliteit
thema
De bewoners maken de wijk. In een Wijk van de Toekomst zijn de voorzieningen en inrichting van de openbare ruimte afgestemd op de (toekomstige) bewoners. Ook is gezondheid essentieel. Een brede welvaart voor iedereen is mogelijk wanneer er voldoende aandacht is voor fysieke en geestelijke gezondheid. Dit vraagt om een gezondheidsbevorderende aanpak van projecten en maatregelen in de fysieke leefomgeving. Dus zijn in en rondom de wijken voorzieningen aanwezig? Hoe ervaren de bewoners dit? En welke kansen zijn er om de leefomgeving zo in te richten dat dit de gezondheid stimuleert? Binnen het thema ‘Leefbaarheid en Gezondheid’ wordt dit in beeld gebracht, met grote aandacht voor de (toekomstige) bewoners van de wijken.
Leefbaarheid & Gezondheid
thema
Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor onze (leef)omgeving. Een gezonde, groene en robuuste leefomgeving moet ervoor zorgen dat de leefomgeving aantrekkelijk blijft bij hitte en hevige neerslag; tegelijk moet deze langere periodes van relatieve droogte kunnen weerstaan. Maar hoe klimaatbestendig zijn de woonwijken op dit moment? Aan welke knoppen kan worden gedraaid om ervoor te zorgen dat de woonwijken klimaatbestendig worden? En kan resultaat vooral worden bereikt door te investeren in de openbare ruimte, liggen de meeste kansen op de particuliere gronden of is een combinatie hiervan optimaal? Binnen het thema Klimaatadaptatie wordt concreet antwoord gegeven op deze vragen.
Klimaatadaptatie
thema
Lokaal op een concrete manier invulling geven aan de transitie van afval naar grondstof, is één van de grote uitdagingen waar gemeenten op dit moment voor staan. Vrijwel alle Nederlandse gemeenten worstelen met het voldoen aan de landelijk gestelde doelen. De kenmerken van de wijken en de samenwerking met lokale initiatiefnemers zijn mede bepalend voor het succes van het afvalbeleid. Hoe de circulariteitsdoelen kunnen worden behaald door een wijkgerichte aanpak is waar we ons binnen dit thema met u op richten.
Circulariteit
thema
Een toekomstbestendige wijk biedt toegang tot veilige, betaalbare en duurzame vervoerssystemen voor iedereen. Denk aan verkeersveiligheid, toegang tot openbaar vervoer, deelvoertuigen en weinig parkeer- en filedruk. Maar hoe passend is de inrichting van de mobiliteit binnen wijken op dit moment? En welke maatregelen zijn, rekening houdend met de transitie naar duurzame mobiliteit, nu geschikt? Hierop wordt binnen het thema Mobiliteit inzicht in gegeven.
Mobiliteit
thema
Effectmeting
Stap 5
Circulariteit
thema
Implementatie maatregelen
Stap 4
Hoe Stantec kan helpen
Adviesmodules & maatregelen
Stap 3
Hoe Stantec kan helpen
Klimaatadaptatie
thema
Leefbaarheid & Gezondheid
thema
Milieukwaliteit
thema
Energie
thema
Waar werkt u als Gemeente aan?
Hoe Stantec kan helpen
Doelen stellen
Stap 2
Waar werkt u als Gemeente aan?
Hoe staat de wijk er voor?
Hoe Stantec kan helpen
Nulmeting
Stap 1